Rast

DZS: Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom

Agrovijesti
Prehrambena industrija Fotografija: Thinkstock
U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju porasla za 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je četvrti mjesec zaredom kako raste.

Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u travnju pala za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj 2018. porasla za 3 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako je proizvodnja porasla na godišnjoj razini, i to po istoj stopi kao i mjesec dana prije.

U travnju je na godišnjoj razini najviše porasla, za 6,9 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 4,7 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 1,7, a proizvodnja kapitalnih proizvoda za 0,5 posto.

S druge strane, proizvodnja energije pala je na godišnjoj razini za 4,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

U prošloj je godini, pak, proizvodnja pala za 1 posto, što je bio njezin prvi pad nakon četiri godine rasta.

Kako ističu iz Raiffeisenbank Austria, početak drugog tromjesečja obilježen je nastavkom pozitivnih godišnjih stopa rasta obujma industrijske proizvodnje. Naime, nakon što je veći dio 2018. obujam industrijske proizvodnje bilježio negativne godišnje stope rasta završivši cijelu godinu s padom od 1 posto, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je rast.

"Iako nakon rasta u prvom tromjesečju za 2,7 posto, podaci o nastavku povoljnih kretanja u travnju ohrabruju, prilikom procjena budućih kretanja treba ostati na oprezu te svakako valja uzeti u obzir i usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Očekujemo kako industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat niti u ovoj godini, već će očekivana stopa oporavka biti skromna. S druge strane, promatrajući sa strane ponude, rast će i dalje generirati djelatnosti vezane uz trgovinu na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane, informacije i telekomunikacije te graditeljstvo", ističu analitičari RBA u svom najnovijem osvrtu na službene statističke podatke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje