Industrija

DZS: U svibnju proizvođačke cijene pale na mjesečnoj, porasle na godišnjoj razini

Agrovijesti
Rast cijena na burzama Fotografija: Pixabay
Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene energije porasle za 2,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

 Proizvođačke cijene u hrvatskoj industriji u svibnju su bile niže za 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj  porasle za 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), a analitičari očekuju daljnji rast tih cijena na godišnjoj razini zbog jačanja potražnje.

Proizvođačke su cijene na mjesečnoj razini na domaćem tržištu bile niže za 0,1 posto, koliki pad iznosi i na inozemnom tržištu. 

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 1,4 posto, a na inozemnom za 1,5 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u svibnju u odnosu na travanj bile više za 0,1 posto, dok su u odnosu na svibanj 2018. više za 1 posto. 

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju su, prema mjesecu ranije, porasle cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, a pale su u cijenama energije za 0,9 posto, dok su u kapitalnim proizvodima zadržale stabilnost.

Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene energije porasle za 2,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,1 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,2 posto, a pale su u rudarstvu i vađenju  za 10,1 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 3,6 posto, u rudarstvu i vađenju za 2 posto,  u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,5 posto. 

„Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta proizvođačkih cijena, iako sporijom i skromnom dinamikom, može biti dobar indikator i budućih inflatornih kretanja za koje očekujemo da će i u svibnju ostati potisnuti. Istovremeno, očekivani nastavak oporavka domaće, ali i inozemne potražnje stvarat će pritiske na rast proizvođačkih cijena industrije”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje