AGROGLASOV 10. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP

Edukacija i cjeloživotno obrazovanje nužno je za očuvanje bioraznolikosti

Agrovijesti
Bioraznolikost Fotografija: Thinkstock
Od prvog okupljanja u Vukovaru 2008. sudjelovalo je više od 700 znanstvenika

U organizaciji “Agroglasa” već deset godina održavaju se znanstveno-stručni skupovi svake godine u ovo vrijeme pa je tako jučer ovaj dvotjednik Glasa Slavonije za poljoprivredu opet u Vukovaru okupio sudionike iz Hrvatske i inozemstva.

Oni će tijekom trodnevnog jubilarnog skupa koji traje do 7. lipnja o temi “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša” razgovarati i prikazati bitne teme važne za poljoprivredu koja je osnova gospodarstva u ovom kraju, a sve skupa je sjedinjeno u Zborniku radova.

Trećeg dana skupa, 7. lipnja, planirana je stručna ekskurzija u općinu Erdut koja će, kazao je općinski načelnik Jugoslav Vesić, ugostiti i počastiti sudionike svojim reprezentativnim proizvodima, ali se i pohvaliti potencijalima kojima raspolažu poljoprivredni proizvođači i taj dio Slavonije.

Ivan Šimić, direktor Glasa Slavonije u sklopu kojeg izlazi Agroglas i predsjednik Organizacijskog odbora, izrazio je zadovoljstvo što i deseta obljetnica potvrđuje ispravnost inicijative za pokretanje skupa koji za stalnu temu ima poljoprivredu u zaštiti prirode i okoliša.

Očuvanje resursa

- Višegodišnje aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenih institucija i njihovih djelatnika u radu skupa nama, kao inicijatorima i organizatorima, pruža veliku moralnu satisfakciju. Ova obljetnica potvrđuje ispravnost inicijative za pokretanje skupa koji za stalnu temu ima poljoprivredu u zaštiti prirode i okoliša. Znanstvenici i stručnjaci ove će godine razgovarati o edukaciji aktera poljoprivredne proizvodnje kako bi ojačali svjesnost društva o nužnosti stalne edukacije i cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja, a kroz prizmu upravo zaštite prirode i okoliša. Očuvanje prirodnih resursa i bioraznolikosti, ali i edukacija, obveza je današnjih generacija za stvaranje održive budućnosti – smatra Šimić i upućuje čestitke ekipi iz Agroglasa Roberti Sorić, Renati Prusini i Tomislavu Sekuliću.

Izložba mehanizacije

Pozdravni govor Agroglasovu skupu uputili su prof. dr. sc. Danijel Jug iz HDPOT-a (Hrvatskog društva za proučavanje obrade tla koje je podružnica ISTRO-a - Međunarodne organizacije za proučavanje obrade tla); prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, novoizabrani dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek; akademik Ferdo Bašić, koji je najavio skorašnje stvaranje Hrvatske akademije poljoprivrednih znanosti, što je povijesni događaj; dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić; Dragan Njegić, viši savjetnik za gospodarstvo i EU projekte Grada Vukovara; te ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek koji je otvorio skup u ime Ministarstva poljoprivrede. Nakon svečanosti otvorenja održan je, kazala je urednica Agroglasa Roberta Sorić, okrugli stol “Edukacija aktera u poljoprivredi”, a skup se nastavlja i danas u Vukovaru sa stočarskim temama, izlaganjima o poljoprivrednoj tehnici, vezi agroekonomike i informatike te proizvodnji bilja. Organizator je pripremio i izložbu mehanizacije koju je 200-tinjak sudionika moglo pogledati te poster-sekciju. Među sudionicima su i studenti te 50 domaćih i stranih predavača među kojim su akademici Ferdo Bašić i Franjo Tomić, prof. Marta Birkas iz Mađarske, prof. Roger Baker iz Amerike…

Od prvog okupljanja 2008. na skupovima je do danas predstavljeno 400 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovalo je više od 700 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Velike Britanije…, među kojima i Australac hrvatskih korijena, prof. Zed (Zdenko) Rengel, mađarski akademik Gyorgy Varallyay, srpski akademik Dušan Kovačević…

Agroglasov skup zasigurno se potvrdio kao forum za razmjenu saznanja i iskustava, rezultata istraživanja stručnjaka i proizvođača.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje