KEY Q: KLJUČ KVALITETE ISTARSKE GASTRONOMIJE

Edukacijsko-kuharske radionice za ugostitelje

Agrovijesti
Edukacijsko-kuharske radionice za ugostitelje Fotografija: Agencija za ruralni razvoj Istre Pogledajte galeriju
Tijekom mjeseca listopada i studenog, proveo se dosad, najbrojniji ciklus edukacijsko - kuharskih radionica koji se sastojao od raznovrsnih tematika.

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI d.o.o.) osnovana je 2003. godine od strane Istarske županije sa zadatkom povezivanja javnog i privatnog sektora te za pripremu i provedbu gospodarskih i razvojnih projekata i programa te koordiniranje proizvodnih aktivnosti kao i stručne podrške stanovništvu na unapređenju ukupnog ruralnog gospodarstva.

Edukacijsko-kuharske radionice za ugostitelje
Misija Agencije jest valorizacija i promocija istarskih ruralnih proizvoda i namirnica kroz njihovo povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva te istodobno zaštita istarskih autohtonih pasmina kao što su istarsko govedo, tovar, ovca, koza i slično te ratarski, voćarski i ostali poljoprivredni proizvodi kroz razvojne programe, uz istovremeno vraćanje života u ruralni prostor Istre. Agencija želi biti pozitivan primjer svima onima koji žele ulagati i razvijati ruralne krajeve Istre, biti podrška poljoprivrednicima i stanovništvu te njihovoj želji za napredovanjem i razvojem ruralnih područja.

Autohtone pasmine Istre nerazdvojni su dio identiteta istarskog sela, temelj održivog održavanja prostora i osiguranja biološke raznolikosti na istarskom poluotoku. Upravo iz tog razloga, Agencija je razvila i standardizirala veći broj proizvoda od mesa autohtonih pasmina, s ciljem popularizacije konzumacije istih, ali i stvaranja pretpostavki za povećanje dodane vrijednosti u proizvodnom lancu. U svrhu očuvanja i razvoja kulturne baštine ruralnog područja, te razvoja gastronomije od lokalnih proizvoda, uz proizvode autohtonih pasmina, potrebno je poticati proizvodnju poljoprivrednih proizvoda tipičnih za područje Istre, ali i Hrvatske.

U sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) osnovan je Edukacijsko gastronomski centar Istre kao ključ kvalitete istarske gastronomije te koji djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, ali i Hrvatske.

Od samog osnivanja Edukacijskog gastronomskog centra Istre, valorizacija gastronomije započela je provođenjem edukacijsko - kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima i ostalom kuharskom osoblju. Kroz takvu vrstu radionica želi se pridonijeti edukaciji o održivoj poljoprivredi, kvaliteti namirnica i proizvoda, kao i važnosti biološke raznolikosti i uzgoja autohtonih sorti povrća, voća i ostale autohtone vegetacije.

Edukacijsko-kuharske radionice za ugostitelje
U Edukacijskom gastronomskom centru Istre, u suradnji s partnerima projekta (Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijska komore Pula, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Upravnog odjel za turizam i Turističke zajednice Istarske županije) te uz podršku Istarske županije, godine 2015, započelo se s provođenjem edukacijsko - kuharskih radionica, koje se organiziraju dva puta godišnje, odnosno u dva ciklusa radionica - proljetni i jesenski. U periodu od 2015 godine do danas, uspješno su provedena četiri ciklusa radionica, koja sveukupno broje više od 450 polaznika u preko 45 radionica. Radionice su organizirane na način da kuharske radionice vode vrhunski kuhari mentori te u svakom ciklusu utječu i pridonose popularizaciji autohtonih namirnica.

Edukacijsko-kuharske radionice za ugostitelje
Tijekom mjeseca listopada i studenog, proveo se dosad, najbrojniji ciklus edukacijsko - kuharskih radionica koji se sastojao od raznovrsnih tematika. Chef David Skoko, vlasnik konobe Batelina, održao je radionice na temu iskorištavanja manje popularnih vrsta riba, cipla i barbuna, na način da je kreativnim jelima želio ukazati svim kuharima polaznicima da se na temelju takvih vrsta riba mogu stvoriti jela dostojna svakog ribljeg jelovnika. Robert Perić, profesor kuharstva i slastičarstva, executive chef LF cateringa, u jesenskom ciklusu je održao dvije radionice, jednu na temu osnove i tehnike pirjanja mesa te drugu na temu biscotta i keksa od raznih vrsta tijesta.

Vlasnik restorana Monte u Rovinju te vlasnik nagrade jedine Michelinove zvijezdice u Hrvatskoj, chef Danijel Đekić održao je dvije kreativne radionice gdje je koristio jednostavne lokalne namirnice (tema: jaje, pile i kokoš) u visokoj modernoj gastronomiji. Davorka Šajina je vlasnica seoskoga gospodarstva "Ograde" na području Pazina te kao pravi primjer uspješne poduzetnice koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju i agroturizam na vlastitom domaćinstvu, održala je dvije radionice na temu tradicionalnih tjestenina Istre.

Važno je spomenuti i radionice Janeza Bratovža, renomiranog slovenskog chef-a te vlasnika restorana J&B (Ljubljana), koji je nakon proljetnog ciklusa, ponovno održao dvije radionice na temu kreativne gastronomije. Jednu od najbrojinih radionica u jesenskom ciklusu vodio je chef konzultant Marijo Čepek na temu burgera. Praktična edukatorica, Vesna Krajnović je po prvi puta gostovala u centru te vodila radionice s tematikom zdrave i posebne prehrane, „Free“ slastice i slana jela, odnosno nove teme radionica koje se dosad nisu održavale, a veoma su bitne za ugostitelje i kuhare.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje