GODIŠNJI OTKUP I PRODAJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U 2016.

Efikasnost OPG sve lošija, pada im prodaja, a čak 75 posto prodaju žitarice, mlijeko i uljarice

Agrovijesti
Žitarice Fotografija: Thinkstock
Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2016. iznosila je 7,06 milijardi kuna, od čega je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata (tvrtke i obrti) iznosila 4,45 milijardi kuna ili 63,1%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 2,6 milijardi kuna ili 36,9%.

U usporedbi s 2015. vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda bilježi rast za 4,8%, pri čemu je rast povukla prodaja tvrtki za 7,9%, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pala za 0,1%.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), kažu kako se radi o zabrinjavajući podacima jer samo potvrđuju da efikasnost OPG-a pada i sve su manje konkuretni iako ih je preko 170.000 i imaju u svom vlasništvu više obradivog poljoprivrednog zemljišta nego tvrtke i obrti.  

Posebno je zabrinjavajuće to što 75 posto prodaje OPG-a, čini primarna poljoprivredna proizvodnja, dakle proizvodnja žitarica, mlijeka i uljarica, a nema proizvoda dodane vrijednosti, kažu u HUP-u. Kada se uđu u analizu podataka vidiljiv je da tvrtke i obrt proizvode većinom proizvode sa dodanom vrijednosti i proizvode koje zahtjevaju više rada, ulaganja, znanja – poput proizvodnje šećere repe, svinja, tov goveda, piletina, jaja, vina i slično, dok se OPG i dalje drže proizvodnje žitarica i proizvodnje mlijeka koja je sve manje konkurentna i u stalnom padu. Upitna je i efikasnost odnosno prinosi i količine proizvedene robe po pojedinim kulturama i proizvodnjama.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su OPG-i u prošloj godini ostvarili prodaju od 2,6 milijardi kuna, pri čemu je gotovo 75 posto bila proizvodnja žitarica, mlijeka i uljarica. OPG su žitarica prodali u vrijednosti od 744,1 milijuna kuna, mlijeka u vrijednost od 620,3 milijuna kuna, te 486 milijuna kuna uljarica.

Na rast vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su biljni i stočni proizvodi, što je uglavnom rezultat povećanih količina otkupljenih i prodanih proizvoda, a manje njihovih cijena. Naime, prošla je godina u mnogim porizvodnjama bila rekordna što je utjecalo na rast otkupa i prodaje količinski.

Od skupine biljnih proizvoda najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2016. imaju žitarice, uljarice, vino i šećerna repa. Na porast vrijednosti utjecale su sve spomenute skupine proizvoda osim žitarica, što je prouzročeno povećanim količinama, a kod vina i šećerne repe i cijenama.

Kod stoke i stočnih proizvoda najveći udio u vrijednosti stočarstva čine kravlje mlijeko, svinje i goveda. Kravlje mlijeko bilježi pad vrijednosti, što je prouzročeno i smanjenim otkupnim i prodanim količinama te nižim cijenama, dok svinje i goveda bilježe rast vrijednosti u odnosu na 2015.

 

  • Avatar
    ministar 02. Ožujak 2017. u 22:03 toliko smo pali na svim razinama proizvodnj...tako da bilo koja litra i kila kad se proizvede odmah BDP ..poraste nemilo i statistike se počnu užurbano podizati....jadnoo....
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje