Istraživanje

Egipatski znanstvenici prerađuju ljuske račića u biorazgradivu plastiku

Agrovijesti
Škampi Fotografija: Pixabay
Znanstvenici sa Sveučilišta Nil u Egiptu razvijaju tehnologiju prerade osušenih ljuska škampa u biorazgradivu plastiku namijenjenu proizvodnji ekoloških vrećica i druge ambalaže.

 Šest mjeseci otkako su počeli dvogodišnji projekt znanstvenici su uspjeli stvoriti tanak i svijetao prototip koristeći se chitosanom (hitozan), tvari koja se nalazi u ljušturama brojnih rakova.

"Uspijemo li komercijalizirati proizvod, on bi doista pomogao smanjenju otpada, ali i poboljšanju izvoza hrane jer plastika ima antimikrobna i antibakterijska svojstva", kaže profesorica Irene Samy koja nadzire projekt. 

Znanstvenici jeftino otkupljuju odbačene ljuske od lokalnih ribara, vlasnika restorana i trgovačkih lanaca.

Dobrobit bi bila dvostruka jer ljuske škampa mogu zamijeniti sintetičke materijale, a ujedno bi se njihovom preradom smanjio biootpad u egipatskoj prehrambenoj industriji.

Ljuskice se čiste, kemijski tretiraju, melju i rastapaju u otopini koja se suši te se dobija tanak plastični film. Ta tehnika ima potencijal za industrijsku proizvodnju na veliko.

"Egipat uvozi oko 3500 tona škampa od kojih ostaje 1000 tona ljusaka, umjesto da se bacaju, mogu se iz njih izraditi biorazgradive plastične torbe", kaže znanstvenik Hani Chbib.

Projekt se razvija u suradnji Sveučilišta Nil i Sveučilišta Nottinhgam u Britaniji.

Ekipa je dosad uspjela proizvesti tek malene uzorke i biorazgradive vrećice nisu još spremne za komercijalnu proizvodnju. Sada  "nastojimo pojačati svojstva materijala kao što su termička stabilnsot i otpornost", kaže Samy.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje