Europska komisija usvojila delegirani akt

EK hrvatskim vinarima omogućila označavanje vina nazivom sorte Teran

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Time su prihvaćeni hrvatski zahtjevi za izuzećem s ciljem stjecanja prava korištenja naziva Teran u označavanju.

Europska komisija danas je usvojila delegirani akt  koji će hrvatskim proizvođačima vina, kada stupi na snagu, dati pravo označavanja vina nazivom sorte Teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Time su prihvaćeni hrvatski zahtjevi za izuzećem s ciljem stjecanja prava korištenja naziva Teran u označavanju.

Ova odluka Europske komisije donesena je temeljem konzultacija sa svim zemljama članicama i nakon provedene javne rasprave.

Nastavno na objavu na Portalu za bolju regulativu nacrta delegiranog akta, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je objaviti puni sadržaj dopisa koje je u prethodnom razdoblju uputila Europskoj komisiji vezano uz navedenu problematiku. Ova je odluka donesena radi pune transparentnosti cijelog procesa te pružanja svih relevantnih informacija zainteresiranoj javnosti o stručnim, povijesnim i pravnim razlozima na kojima je RH bazirala svoj zahtjev.

Dokumenti su objavljeni OVDJE. 

Delegirani akt sada se upućuje na razmatranje Europskom parlamentu i Vijeću.

„Drago mi je da smo Europsku komisiju uvjerili da hrvatski vinari imaju legitimno pravo proizvoditi i tržiti vino uz oznaku sorte teran unutar zaštićene oznake izvornosti - Hrvatska Istra. Zadovoljan sam ovakvom odlukom i smatram kako Europska komisija nije mogla ignorirati veliki broj povijesnih i tehničkih dokaza temeljem kojih se hrvatskim vinarima dozvoljava nastavak proizvodnje vina sorte teran, kao i desetljećima do sada"- izjavio je ministar Tolušić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje