Trgovina

EK odobrila BiH izvoz svih vrsta mlijeka na tržište EU

Agrovijesti
Kanta za mlijeko Fotografija: Pixabay
Europska komisija objavila je odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mlječnih proizvoda u Europsku uniju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, potvrdio je novinarima u Bileći, gdje je posjetio pogone privatne mljekare „Pađeni“, da je od 6. kolovoza na snazi odluka Europske komisije, prema kojoj i BiH može bez ikakvih ograničenja plasirati mlijeko i mliječne proizvode na tržište Unije, prenosi agencija Fena.

Do sada je proizvođačima iz BiH bio dozvoljen samo izvoz pasteriziranog, odnosno termički obrađenog mlijeka.

”Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mlječne industrije“, istakao je Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mlječnih proizvoda.

”BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit zabilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, rekao je ministar.

Ukupan izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u 2017. iznosio je 38 mililijuna eura, ali je istodobno vrijednost uvoza tih proizvoda bila znatno veća i dostizala je oko 72,5 milijuna eura. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje