Programa Horizon Europe

EK predložila sredstva u iznosu od 10 milijardi eura za istraživanje i inovacije u hrani, poljoprivredi i ruralnom razvoju

Agrovijesti
Nove tehnologije, aplikacije Fotografija: Thinkstock
Za sljedeće proračunsko razdoblje, Komisija je predložila sredstva u iznosu od 10 milijardi eura za istraživanje i inovacije u hrani, poljoprivredi, ruralnom razvoju i biogospodarstvu u okviru programa Horizon Europe.

Europska komisija poziva države članice da iskoriste potencijal novih tehnologija i digitalizaciju u poljoprivredi, s ciljem poboljšanja održivosti i konkurentnosti sektora, uz pojednostavljenje svakodnevnog rada poljoprivrednika. To će biti potrebno za postizanje ciljeva postavljenih u sadašnjoj i budućoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).

Nakon deklaracije o „pametnoj i održivoj digitalnoj budućnosti europske poljoprivrede i ruralnih područja“ koju je u travnju potpisala većina država članica, Komisija se 15. svibnja 2019. sastala s državama članicama kako bi predstavila i raspravila nove tehnologije i digitalizaciju u poljoprivredi, naglašavajući prednosti i mogućnosti koje nudi sektoru.

Cilj je ZPP-a olakšati njegov razvoj na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Inovacije i upotreba novih tehnologija nude rješenja za poljoprivredu koja oboje donosi. To znači kombiniranje koristi za okoliš i klimu uz istovremeno povećanje učinkovitosti i konkurentnosti. Međutim, prihvaćanje novih tehnologija ostaje daleko ispod očekivanja i varira od zemlje do zemlje. Ta se praznina mora riješiti kako bi se osiguralo da svi, uključujući male i srednje poljoprivrednike, mogu pristupiti tehnologiji i imati koristi od nje.

G. Jerzy Plewa, glavni ravnatelj Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Komisije, rekao je:

 Pred nama su bili veliki izazovi. Komisija je predložila buduću ZPP s većom ambicijom u pogledu okoliša i klime te, istovremeno, pojednostavljenim političkim okvirom u ograničenom proračunskom okruženju. Rasprave u Vijeću i Europskom parlamentu već su ukazale na tu napetost: moramo učiniti više s manje! Uvjeren sam da to možemo postići samo ako svi prihvatimo potencijal novih tehnologija.

Prijedlozi za ZPP nakon 2020. također uzimaju u obzir važnost korištenja novih tehnologija u sektoru. Primjerice, to uključuje obvezno korištenje alata za održivost poljoprivredne proizvodnje za hranjive tvari (FaST) od strane korisnika potpore dohotku. Ovaj alat ima za cilj olakšati održivo korištenje gnojiva za sve poljoprivrednike u EU-u, a istovremeno potaknuti digitalizaciju poljoprivrednog sektora.

Naglašavajući mogućnosti koje su dostupne kroz Horizon 2020 i financiranje iz programa Horizon Europe, mrežu EIP-AGRI, financiranje ruralnog razvoja, Komisija je ohrabrila države članice da iskoriste dostupne alate i instrumente. Za sljedeće proračunsko razdoblje, Komisija je predložila sredstva u iznosu od 10 milijardi eura za istraživanje i inovacije u hrani, poljoprivredi, ruralnom razvoju i biogospodarstvu u okviru programa Horizon Europe.

Primjena novih tehnologija i inovacija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenom sektoru bit će nužna kako bi se osigurao odgovarajući odgovor na trenutne izazove kao što su povećanje ekstremnih klimatskih uvjeta, hranjenje sve većeg broja stanovnika i osiguravanje generacijske obnove poljoprivrednog sektora.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje