Slovenski prigovor

EK: Tri mjeseca za dogovor oko zaštite 'Varaždinskog zelja'

Agrovijesti
Varaždinsko zelje PPP Cafuk Fotografija: Marko Jurinec/PIXSELL
Europska komisija uputila je poziv prigovaratelju (Sloveniji) i podnositelju zahtjeva (Hrvatskoj) na sudjelovanje u postupku za postizanje sporazuma u roku od tri mjeseca. Ako sporazum ne bude postignut u tom roku, može se produljiti za još najviše tri mjeseca

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je od Europske komisije (EK) obrazloženu izjavu o prigovoru Republike Slovenije na Zahtjev za registraciju naziva  "Varaždinsko zelje". Temeljem propisa Europska komisija uputila je poziv prigovaratelju (Sloveniji) i podnositelju zahtjeva (Hrvatskoj) na sudjelovanje u postupku za postizanje sporazuma u roku od tri mjeseca. Ako sporazum ne bude postignut u tom roku, može se produljiti za još najviše tri mjeseca.

Hrvatska mora izvijestiti EK o rezultatima tog postupka najkasnije u roku od jednog mjeseca od isteka roka za postizanje sporazuma. 

U ministarstvu objašnjavaju kako je obrazložena izjava o prigovoru trenutno u fazi razmatranja Ministarstva poljoprivrede i Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari" Općine Vidovec. O detaljima prigovora i svim daljnjim radnjama izvijestit će nakon što stručne službe zajedno s Udrugom proizvođača izvrše analizu navoda slovenske strane, objasnili su u priopćenju.

Proces zaštite naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti započeo je u svibnju 2011. godine kada je Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" Općine Vidovec podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu naziva. U studenom 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime naziv "Varaždinsko zelje" postaje zaštićen u Hrvatskoj.

U lipnju 2013. godine Europskoj komisiji upućen je zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje" oznakom izvornosti na razini Europske unije. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 7. srpnja 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva "Varaždinsko zelje", čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

Sredinom listopada Ministarstvo poljoprivrede obavijestila je Europska komisija o zaprimljenom prigovoru Republike Slovenije na Zahtjev za registraciju naziva "Varaždinsko zelje". Republika Slovenija imala je rok od dva mjeseca za dostavu obrazložene izjave o prigovoru Europskoj komisiji i to je učinila 4. prosinca 2015. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje