Vijeće ministara

EK uvodi dodatne mjere pomoći poljoprivrednicima

Agrovijesti
EU zastava Fotografija: Pixabay
Europska komisija danas je objavila da uvodi dodatne izvanredne mjere pomoći poljoprivrednicima koji su najviše ugroženi poremećajima na tržištu. Na dramatičnoj sjednici Vijeća ministara nije bilo hrvatskog ministar Romića koji je branio proračun na saborskom Odboru za poljoprivredu.

Europska komisija danas je objavila da uvodi dodatne izvanredne mjere pomoći poljoprivrednicima koji su najviše ugroženi poremećajima na tržištu. 

"U interesu poljoprivrednika Europske unije, spreman sam iskoristiti sve instrumente koje nam je zakonodavac stavio na raspolaganje, kako kratkoročne, tako i dugoročne mjere", rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan na današnjem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu. Novi hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić nije se pojavio na sastanku, a čime je Hrvatsku doveo u poziciju da bude prisutna na najnižem rangu od svih 28 država članica. 

Danas najavljene mjere izvanredne pomoći dodatak su na ranije mjere, vrijedne 500 milijuna eura i najavljene lani u rujnu, kojima EU pokušava pomoći proizvođačima mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća te drugih proizvoda koji su, zbog ruskog embarga na uvoz hrane iz EU i slabije globalne potražnje, preplavili europsko tržište i doveli do pada cijena ispod razine koju seljaci smatraju održivom.

Aktiviranje članka 222. zaštite tržišta

Među danas najavljenim mjerama je aktiviranje članka 222. Zajedničke organizacije tržišta, koji omogućuje udrugama proizvođača mlijeka da uspostave dobrovoljne ugovore o proizvodnji i opskrbi tržišta. Druga mjera dopustiti će državama članicama da ukinu ograničenja i isplaćuju proizvođačima maksimalnih 15 tisuća eura godišnje u državnim poticajima. Ali to povećanje će se vjerojatno osjetiti samo u zemljama koje u nacionalnim proračunima imaju novca za takvo što. 

Dodatne mjere pomoći proizvođačima svinjskog mesa vjerojatno će se sastojati od nove sheme za skladištenje svinjskog mesa, no povjerenik Hogan nije danas otkrio kakva će to biti shema, već je najavio da će detalje predložiti naknadno.

Petri nije htjela komentirati izostanak ministra Romića

Europska parlamentarka Marijana Petir (HSS) prije četiri dana je upozorila da su hrvatski proizvođači svijetine na koljenima, te da uvoz i dalje raste. Petir je, prema priopćenju njezina ureda, zabrinuto konstatirala kako se dosadašnji napori poduzeti od strane Komisije na rješavanju tog problema nažalost nisu pokazali dostatnima i odgovarajućima.

"Potpore za privatno skladištenje samo odgađaju problem, ne stabiliziraju tržište već ga više otvaraju špekulantima, a u konačnici trpe proizvođači zbog dodatnog pada cijena poljoprivrednih proizvoda koji se izravno prodaju s poljoprivrednih gospodarstava", rekla je HSS-ova europarlamentarka koja je u vrijeme bivše vlade bila najglasnija dežurna kritičarka Ministarstva poljoprivrede, no danas nije željela odgovoriti na naš poziv da komentira nedolazak novog ministra poljoprivrede na sastanak Vijeća EU u Bruxelles. 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje