Samoodrživi projekti

Eko barka na Dunavu

Agrovijesti
Eco Barge Fotografija: Salt & Water
Eko barka je dizajnirana kao mjesto gdje se građani Beograda mogu upoznati sa vertikalnim vrtovima, posebnim vrstama sustava navodnjavanja i alternativnim načinima rastućeg ekološkog uzgoja hrane u urbanim područjima na ograničenim prostorima

Eko barka (Eco barge) je projekt srpskog dizajnerskog studija Salt & Water specijaliziranog za unutrašnji i vanjski  dizajn jahti. Osim toga, uspješno provode praktično znanje na različitim dizajnerskim projektima kao što su privatni zrakoplovi, kao i unutarnji i vanjski dizanj različitih vrsta stambenih i poslovnih objekata.

Eko barka je dizajnirana kao mjesto gdje se građani Beograda mogu upoznati sa vertikalnim vrtovima, posebnim vrstama sustava navodnjavanja i alternativnim načinima rastućeg ekološkog uzgoja hrane u urbanim područjima na ograničenim prostorima.

Dodatno, predviđeno je da je ovo mjesto za različite vrste prezentacija i radionica gdje se sve može naučiti iz prve ruke. Najveći izazov projekta bio je stvoriti funkcionalan i estetski privlačan prostor s ograničenim raspoloživim sredstvima.

Eco Barge

U razgovoru za FreshFruit portal glasnogovornica projekta Branka Malenica izjavila je da je pilotni model broda nema motor, ali može proizvoditi vlastitu energiju uz pomoć dva solarna panela na glavnoj terasi i četiri vjetrenjače na krovu. Energija koju proizvedu koristi se za osiguravanje struje i osvjetljenja za mali ured u unutrašnjosti sa recikliranim sustavom vodoopskrbe za navodnjavanje. „Kako je barka samoodrživa, nema potrebe za bilo kakvim drugim izvorom energije odvojeno od energije koju stvara sama“, objašnjava Malenica.

Paneli su smješteni na terasu na način da su okrenuti suncu i kada se barka kreće. „Staklenik i barka su otvoreni za javnost i imaju obrazovnu svrhu. Vrlo je korisno pokazati panele koji su smješteni tamo kako bi posjetitelji vidjeli kako zapravo radi solarna tehnologija. Mišljenja samo da održivi i ekološki projekti poput ovoga mogu stvoriti veliki okolišni utjecaj u urbanim sredinama“, kaže ona dodajući kako će se u vrtovima moći uzgajati razni usjevi.

Njihove radove možete pogledati na web ili Facebook stranici.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje