Ekologija

Eko-oznake nedovoljno poznate domaćim proizvođačima

Agrovijesti
Zelene oznake Fotografija: HGK
Događaj je organiziran s ciljem upoznavanja institucija i poduzetnika o održivoj potrošnji i proizvodnji te korištenju eko-oznaka za proizvode i usluge koji udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliša.

“Vjerujemo kako hrvatske tvrtke sa svojim kvalitetnim proizvodima i uslugama imaju značajan potencijal za stjecanje eko-oznaka oznaka, no potrebno je uložiti dodatan napor u njihovo informiranje. Cilj nam je ovim skupom započeti niz aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti kod proizvođača i pružatelja usluga o koristima koje eko-oznake nose”, istaknula je Marija Šćulac Domac direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK otvarajući skup Zelene oznake za zelene gradove koji je Hrvatska gospodarska komora organizirala u sklopu Zelenog tjedna.

Događaj je organiziran s ciljem upoznavanja institucija i poduzetnika o održivoj potrošnji i proizvodnji te korištenju eko-oznaka za proizvode i usluge koji udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliša.

„Želja nam je da razmjenom iskustava zajedno pokušamo dati odgovore na pitanja vezana uz problematiku, a HGK sustavno radi na tome sa svojim članicama i nadležnim institucijama“, poručila je Šćulac Domac.

Jedna od glavnih zadaća današnjeg skupa bila je i osvješćivanje predstavnika državnih tijela o potrebi uključivanja kriterija održivosti u postupke javne nabave, a kako u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vide tu problematiku pojasnila je Branka Pivčević Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj.

„Stanje okoliša i resursa na globalnoj razini govori da se situacija pogoršava i na to se svi moramo fokusirati. Ove oznake dio su borbe da se stanje promijeni jer ne možemo nastaviti s uobičajenim obrascima ponašanja i poslovanja. U postupcima zelene javne nabave traže se proizvodi koji svojstvo održivosti dokazuju putem različitih eko-oznaka, za razliku od zadovoljavanja isključivo kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. U kontekstu tehničkih specifikacija, eko-oznake se mogu koristiti na dva načina - kao pomoć u izradi tehničkih specifikacija i pri određivanju sukladnosti“, izjavila je Pivčević Novak, dodavši kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priprema II. Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2018. do 2020. godine s pogledom do 2023. godine.

„Nositelji aktivnosti provedbe nacionalnog akcijskog plana za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2018. do 2020. godine su svi obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi. Glavni pokazatelj ostvarenja mjera je povećanje provedenih postupaka zelene javne nabave u Republici Hrvatskoj na razinu od najmanje 50 posto do travnja 2020. godine“, poručila je Pivčević Novak, najavivši dodatnu suradnju s HGK u promociji ove tematike među gospodarstvenicima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje