Konkurentnost vs. kvaliteta

Ekološki poljoprivrednici: Novi ZPP morao bi se fokusirati na kvalitetu

Agrovijesti
Rajčice Fotografija: ec.europa.eu
Ekološki poljoprivrednici pozvali su Europsku komisiju da odgovori na zahtjeve građana da se Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) fokusira na kvalitetu hrane

Ekološki poljoprivrednici pozvali su Europsku komisiju da odgovori na zahtjeve građana da se Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) fokusira na kvalitetu hrane.

Nedavno Eurobarometrovo istraživanje utvrdilo je da velika većina građana Europske unije (njih 94%) smatra da su poljoprivreda i ruralna područja važna za njihovu budućnost, što je povećanje od 2% u odnosu na prijašnje istraživanje iz studenog 2013.

Na pitanje što smatraju da su dvije glavne odgovornosti poljoprivrednika, 42% ispitanika odgovorilo je da bi prioritet trebao biti opskrba stanovništva raznolikim kvalitetnim proizvodima.

Konkurentnost vs. kvaliteta

Organizacija ekoloških poljoprivrednih pokreta (IFOAM EU) komentirala je za EurActiv kako komisija mora razmotriti koncept novog ZPP-a. "Nerazmjerni fokus ZPP-a na povećanje konkurentnosti poljoprivrednika i promicanje izvozno orijentiranih poslovnih modela moraju se prevladati kako bi se prestala potkopavati egzistencija seljaka, okoliš i građanski zahtjevi za visokokvalitetnom, zdravom, sigurnom i pristupačnom hranom", izjavili su iz IFOAM-a.

Građani smatraju da za bi za ekološke poljoprivrednike bilo bolje da se usmjere na "više investicija u agroekološki proizvodni sustav koji je sposoban isporučiti kvalitetne proizvode, zeleni rast te zapošljavanje, dobrobit životinja i zdrav okoliš".

Konvencionalni poljoprivrednici su protiv

Međutim, konvencionalni poljoprivrednici ne dijele isto mišljenje.

Ozbiljno pogođeni usporavanjem potražnje iz Kine, zajedno s ruskim embargom na poljoprivredne proizvode, podržavaju ZPP-ovu izvozno orijentiranu politiku. Prema izvješću Njemačke udruge poljoprivrednika (DBV) za 2014. - 2015., objavljenom u prosincu 2015., prosječni prihod poljoprivrednog gospodarstva pao je za 35% u odnosu na prethodnu godinu, i to na 43.300 eura.

"Kao i ostale zemlje članice, tražimo druga tržišta izvan EU, s određenim uspjehom. To je konstantni proces", izjavio je Peter Pascher, voditelj Odjela DVB-a za EurActiv.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje