Probajte nešto drugačije

Ekološki prihvatljivo bojanje pisanica

Agrovijesti
Pisanice Fotografija: Thinkstock
Osnova prirodnog bojanja je lonac u kojem je voda, jaja i bojilo.

Bojanje pisanica je omiljena aktivnost djece za vrijeme priprema za uskršnje praznike, stoga portal Priroda i društvo donosi zanimljive načine na koje možete obojati vaše pisanice zahvaljujužći povrću i voću iz prirode.

 Boje koje su intenzivne i djeci primamljive najčešće su tvornički napravljene. Na jednostavan način pobrinite se da su vam pisanice obojene ekološki prihvatljivim bojama. Osnova prirodnog bojanja je lonac u kojem je voda, jaja i bojilo. Kako biste mogli precizno odrediti prema boji jaja koju kuhate izračunajte omjer. Na litru vode se dodaju dvije žlice alkoholnog octa i bojilo te jaja, neka se kuhaju na polaganoj temperaturi oko pola sata a nakon toga ugasite vatru te pustite da se u potpunosti ohlade u loncu.

  • Bojanje crvenim lukom

Sakupljanje ljuske crvenog luka i bojadisanje njime jedna je od tradicija na koju smo naučili te su jaja zaista predivnih zagasitih crvenih tonova.

Luk

  • Bojanje crvenim kupusom

Želite li tirkizne i pepeljaste plave tonove skuhajte jaja u velikom loncu u koji ste narezali crveni kupus te se bojadisanje vrši na isti način kao i bojadisanje crvenim lukom.

  • Bojanje borovnicama

Želite li ljubičasta jaja, zgnječite borovnice, dodajte ih u vodu ovisno o tome koliko vode imate te dalje kuhajte prema načinu pripreme kao inače.

Borovnice

  • Bojanje šipkom

Šipak prerežite po pola, svaku bobicu te ubacite u vodu, jaja će biti intenzivne crvene boje kao i čaj koji se spravlja od šipka.

  • Bojanje ciklom

Jedna cikla dovoljna je za jedan veliki lonac u kojemu kuhate. Kada jaja izvadite iz vode biti će tamne boje no kada se u potpunosti osuše poprimiti će predivnu ružičastu nijansu.

Cikla

Želite li na svojim jajima uz predivnu boju i neodoljive uzorke, na jaje prije kuhanja stavite list trave, cvijet ili latice koje vam se sviđaju, namjestite dekoraciju i jaje zamotajte u komad ženske nailonke te ju fiksirajte vezanjem. Oblik će ostati na jajetu kada se skuha i dobiti ćete jaje u negativu, zaista neodoljivo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje