DESET GODINA Vinarije Bolfan Vinski vrh

Ekološki uzgajaju vinovu lozu, a u vinskoj kleti nude namirnice lokalnih OPG-ova

Agrovijesti
Deset godina vinarije Bolfan Fotografija: Robert Anić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Pohvalio se kako je nedavno paletu vina, točnije dvjestotinjak boca među kojima je najviše traminca izvezao u Bruxelles. Uz to Bolfanovih vina ima i u Londonu, Nizozemskoj, Švedskoj, Australiji i Kini, a pregovara se i s Kanadom i SAD-om

Vinarija Bolfan Vinski vrh obilježila je deset godina postojanja na hrvatskoj vinskoj sceni. Posljednjih sedam godina ekološki uzgajaju vinovu lozu, bez pesticida i herbicida, u vinskoj kleti nude namirnice lokalnih OPG-ova, a sami uzgajaju pir i kukuruz od kojeg rade brašno za kruh. Uz to, jedna su od rijetkih vinarija u Hrvatskoj koja radi i ulje od koštica grožđa.

Deset godina vinarije Bolfan

˝Problem ekoloških vinara je da zbog načina uzgoja dobivamo manje vina, a teško postižemo cijenu koju ekološki proizvod tog tipa zaslužuje. Svaka sorta vina ima svoju školu i da bi je razumio treba proći barem pet godina. Jedino ispravno grožđe će dati izvrsne rezultate, a na nama je da učimo. Sve crne sorte radimo na vlastitim kvascima˝, pojasnio je Tomislav Bolfan, direktor vinarije Bolfan Vinski vrh.

Pohvalio se kako je nedavno paletu vina, točnije dvjestotinjak boca među kojima je najviše traminca izvezao u Bruxelles. Uz to Bolfanovih vina ima i u Londonu, Nizozemskoj, Švedskoj, Australiji i Kini, a pregovara se i s Kanadom i SAD-om.

Vinarija Bolfan Vinski vrh
Iz EU fondova povukli su 200.000 kuna za opremanje podruma (filteri, pumpe) te za tankove za hladnu stilizaciju. Podrum je podijeljen u četiri faze, 100 posto temperaturno kontroliran i pozicioniran blizu vinogradu. ˝Upravo zahvaljujući tome od trenutka kad se grožđe ubere do muljače i bačve prođe svega 15 minuta tako da nemamo problema s neželjenom oksidacijom˝, kaže Bolfan.

Bolfan pojašnjava kako bez miješanja vina na finim kvascima nema dobrog vina, a često rade i pokuse na vinima i sortama te sve sorte osim muškata i sauvignona rade s prirodnim kvascima. U prosječnoj godinu proizvedu 60.000 litara, a vinograd se proteže na 20 hektara i ima oko 100.000 trsova. ˝Budući da ga tržište traži, planiramo proširenje vinograda sa sortom crnog pinota˝ , otkrio je za kraj Bolfan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje