Što pokazuje studija Europske agencije za sigurnost hrane

Energetski napitci su sigurni za konzumaciju

Agrovijesti
Red Bull Fotografija: Red Bull
Stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode suglasni su u jednom: konzumiranje bilo kojeg prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan utjecaj na ljudsko tijelo i šteti zdravlju.

Energetska pića često su na udaru kritika, o njima se uvijek piše u negativnom kontekstu, najčešće bez ikakvih dokaza koji bi potkrijepili takve informacije. Prije svega treba znati da su energetska pića funkcionalna pića koja imaju zadatak da nas održe budnim i dati nam više energije. Energetska pića su najsličnija kavi, koju konzumiramo već više od 5.000 godina, a ono što se ističe kao najlošija karakteristika ove vrste napitaka je količina koju smijemo konzumirati. 

Međutim, stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode suglasni su u jednom: konzumiranje bilo kojeg prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan utjecaj na ljudsko tijelo i šteti zdravlju. 

Ukoliko bi usporedili sadržaj kofeina u energetskim pićima u odnosu na druga pića, videjt ćemo da jedna limenka energetskog napitka sadrži kofeina koliko i jedna šalica esspreso kave ili jednako onoliko koliko i 4 decilitra crnog čaja ili 8 decilitra kole. 

Ipak, kako bi dokazala sigurnost konzumacije energetskih napitaka, Europska unija je putem Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) provela službeno i najopsežnije znanstveno istraživanje o energetskim pićima. Studija je potvrdila sigurnost konzumacije ovih vrsta pića i došla do zaključaka: 

- Zdrava odrasla osoba može popiti jednu i po limenku energetskog napitka odjednom
- Zdrava odrasla osoba može sigurno piti pet konzervi energetskog pića dnevno
- Taurin pomiješan sa kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježene štetne interakcije 
- Alkohol pomiješan sa kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježene štetne interakcije

U usporedbi s "nalazima američkih znanstvenika", studija EFSA-e je službena i odobrena znanstvena studija o energetskim pićima koja je objavljena tijekom 2015. godine, a u kojoj je sudjelovalo  više od 66.000 ljudi. Ovo je kreditirana studija organizacije EFSA kao glavne agencije za sigurnost hrane koja na raspolaganju ima godišnji proračun od 70 milijuna eura i u kojoj istraživanja vrši više od 500 znanstvenika. Inače, zadatak ove institucije je da građani Europske unije budu najviše zaštićeni i dobro informirani o sigurnosti hrane u cijelom svijetu.

Dokazani su i pozitivni učinci kofeina na ljudski organizam. Zahvaljujući djelovanju na vene i centralni živčani sustav, kofein može povećati osiguravanje krvlju mozga čime se povećava budnost i poboljšavaju sposobnost promatranja dok se umor smanjuje. Također, povećava se opsrkba krvi u mišićima, što nam omogućava da postignemo veće rezultate. Kofein jako dobro utječe na bol, zbog čega nekoliko lijekova takođe sadrži kofein.

Kakva je uloga taurina?

To je protein nužan za zdravo funkcioniranje ljudskog tijela i može se naći i u mlijeku i dječjoj hrani. Fiziološki ima ulogu u održavanju funkcije stanične membrane, regulaciji rada srca, te otpuštanju neurotransmitera u mozgu.

Kompletnu studiju o energetskim napitcima može se pronaći na web stranici EFSA.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje