Sporazum o klimatskim promjenama

EP podupire smanjenje emisija, rasprava o povlačenju SAD-a

Agrovijesti
Klimatske promjene, suša Fotografija: Pixabay
Planove za smanjenje emisija stakleničkih plinova u okviru Pariškog sporazuma poduprli su u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu, nakon rasprave o najavljenom povlačenju SAD-a iz sporazuma.

Smanjenja će pomoći u postizanju ukupnog cilja EU-a za 2030. godinu - smanjenje za 40% u usporedbi s razinom iz 1990. godine, u skladu s Pariškim sporazumom.

Zakonom bi se omogućilo da EU cilj postane nacionalno obvezujući za sektore koji nisu obuhvaćeni europskim tržištem ugljika - kao, primjerice, poljoprivreda, transport, građevinarstvo i otpad, koji zajedno čine oko 60% emisija stakleničkih plinova u EU.

Svaka država članica EU-a morat će slijediti plan smanjenja emisija, a 2018. godina će biti početna točka izračuna, umjesto 2020. kako je predložila Komisija, kako bi se izbjeglo povećanje emisija u prvih nekoliko godina ili odgađanje njihovih smanjenja.

Detaljna analiza prijedloga, uključujući nacionalne ciljeve smanjenja i maksimalnu godišnju fleksibilnost

Kako bi osigurali dugoročnu predvidljivost, zastupnici u Europskom parlamentu također su postavili cilj za 2050.: smanjenje emisija stakleničkih plinova za 80% u odnosu na razinu iz 2005. godine.

Nagrađivanje ranog djelovanja

Zastupnici također predlažu pravila za nagrađivanje ranog djelovanja država članica s BDP-om po stanovniku nižim od EU prosjeka koje su već poduzele mjere smanjenja emisija ili će ih poduzeti prije 2020., na način da im se pruži veća fleksibilnost u kasnijem dijelu programa.

Kako bi države članice postigle svoje ciljeve, propisi im omogućuju da „posuđuju" do 10% dopuštene razine za sljedeću godinu.

„Jako sam razočarana odlukom Donalda Trumpa, no bez obzira na povlačenje SAD-a, drugog najvećeg potrošača stakleničkih plinova u svijetu, provedba Pariškog sporazuma, prvog pravno obvezujućeg globalnog klimatskog sporazuma se mora nastaviti. Europska unija zajedno s drugim potpisnicima Pariškog sporazuma mora pokazati odlučnost i preuzeti vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Nadam se kako će ipak američki gradovi i poslovne udruge nastaviti s nastojanjima smanjivanja emitiranja stakleničkih plinova“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Svijet prelazi na nisko-ugljično gospodarstvo jer veće korištenje obnovljivih izvora energije može pomoći u otvaranju zelenih radnih mjesta te pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena. Izlazak SAD-a iz Pariškog sporazuma loša je odluka koja će imati dalekosežne posljedice i za okoliš i za gospodarstvo“, rekla je Marijana Petir.

„U svrhu ispunjavanja ciljeva Pariškog sporazuma, ali i ciljeva EU-a o smanjenju emisija od 30% do 2030., ova Uredba predstavlja napredak. Ambicije EU-a u kontekstu energetske učinkovitosti moraju biti i veće od zacrtanih, što je pozicija Europskog parlamenta od samog početka, kako bi se osim koristi za klimu, smanjili troškovi energije, povećala energetska sigurnost Europe i otvorila nova radna mjesta“, rekao je Davor Škrlec.

„Odluka predsjednika Trumpa da povuče SAD iz pariškog sporazuma o klimi i negiranje klimatskih promjena se ne može interpretirati drugačije nego kao velika pogreška. Nijedna zemlja nema pravo ignorirati posljedice klimatskih promjena kojima svjedočimo svaki dan i izuzeti se od odgovornosti, pogotovo ukoliko se radi o zemlji koja svojim aktivnostima značajno doprinosi njihovom nastanku.

Europska unija treba ostati predvodnik borbe protiv klimatskih promjena i nastaviti blisko surađivati sa svim ostalim partnerima koji su predani istom cilju.  Nadam se da će SAD uskoro ponovno biti jedan o njih“, rekao je Tonino Picula.

Sljedeći koraci

Zastupnici su započeli s pregovorima s Vijećem kako bi postigli dogovor o prijedlogu.

Parlament je također raspravljao s predsjednicom Maršalovih Otoka Hildom Heine i predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom o najavi američkog predsjednika Donalda J. Trumpa o povlačenju iz Pariškog sporazuma.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani (EPP, IT) izjavio je: „Klimatske promjene jedan su od najvećih globalnih izazova s ​​kojima se danas suočavamo. (...) Pronalaskom rješenja za ovaj izazov EU stvara nove mogućnosti za naše građane i industriju. (...) Jednostavno rečeno, odluka američke administracije je pogreška. Radeći zajedno s narodima širom svijeta, možemo uspješno osigurati čišći i sigurniji planet našim građanima."

Predsjednik Juncker izjavio je kako EU neće ponovno pregovarati o Pariškom sporazumu. Europski zastupnici su većinski zagovarali da se sa sporazumom UNFCCC 2015 ide dalje, u potpunu primjenu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje