Bolesti životinja

Epidemija klasične svinjske kuge u Japanu

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Dok Europa strahuje od afričke, Japan zbog epidemije klasične kuge svinja izgubio status zemlje slobodne od ove bolesti.

Dok Europa, ali i dio Azije, strahuje od afričke svinjske kuge koja se nezadrživo širi, u Japanu se već neko vrijeme vodi borba protiv klasične kuge svinja.

Naime, kako prenosi site pigprogress, virus ove bolesti se proteklih tjedana brzo širi Japanom. Najpre je virus otkriven u rujnu 2018. godnie na farmi u regiji Gifu. Do siječnja ove godine bolest se širila uglavnom u istoj regiji i to najčešće među populacijom divljih svinja.

Prema podacima svjetske Organizacije za zdravlje životinja u 2018. godini ubijeno je oko 9.000 svinja na farmama u blizini kako bi se sprječilo širenje bolesti. Međutim  i uz to u 2019. godini došlo je do naglog širenja bolesti pa je tijekom siječnja ubijeno je više od 18.000 životinja. Klasična kuga svinja potvrđena je na šest farmi na kojima se u prosjeku uzgaja 600 do preko 6.000 životinja.

 I dok je virus krajem prošle i početkom ove godine detektiran uglavnom u blizini Nagoje, u veljači se zaraza proširila po velikom dijelu Japana. Farme na kojima je potvrđen virus međusobno su udaljene i više stotina kilometara. Japanski ministar poljoprivrede ocjenio je trenutnu situaciju kao ekstremno opasnu.

Za sada su u borbi protiv bolesti još uvijek koriste higijenske i biosigurnosne mjere, a cjepljenje se ne primjenjuje zbog negativnog utjecaja na izvoz svinjetine. Bez obzira na to Svjetska organizacija za zdravlje životinja skinula je Japan sa liste zemalja koje su slobodne od klasične kuge svinja.

Japan je prije izbijanja epidemije imao status zemlje slobodne od ove bolesti još od 1992. godine. Još uvijek se ne zna kako je virus došao u ovu zemlju, ali je za širenjenaj vjerojatno odgovorna farma u Nagoji koja je, kako se pretpostavlja, inficirane životinje isporučivala farmama širom Japana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje