Zajednički interesi

Estonsko-finska suradnja za azijsko tržište

Agrovijesti
Azija Fotografija: Pixabay
Estonski ministar ruralnih poslova Urmas Kruuse sastao se jučer sa finskim ministrom poljoprivrede Kimmo Tiilikainenom

Estonski ministar ruralnih poslova Urmas Kruuse sastao se jučer sa finskim ministrom poljoprivrede Kimmo Tiilikainenom na kojem su razgovarali o mogućnostima suradnje po pitanju trženja prehrambenih proizvoda u Aziji, izvještava LETA/BNS

„Suradnja Estonije i Finske u marketingu svojih prehrambenih proizvoda na azijska tržišta može biti puno čvršća nego što je bila do sada. Oboje smo male zemlje a zajedničkim snagama možemo olakšati poduzetnicima da uđu na azijsko tržište,“ izjavio je Kruuse prije sastanka.

Rasprava je bila produktivna i ministri će poraditi na konkretnom akcijskom planu te će uključiti udruženja prehrambenih proizvođača, rekli su ministri nakon sastanka za BNS. „Tražimo načine kako osmisliti zajednički vrlo aktivne mjere i agresivno ići na tržište, no naravno tu se radi o čistom diplomatskom aspektu. Organizirati ćemo seminare i manifestacije. Ministarstvo ima administrativnu i savjetodavnu ulogu u ovome,“ kaže Kruuse.

Estonsko-finska suradnja mogla bi uspjeti i u okviru mjera za promociju EU poljoprivrednih proizvoda vrijednih 110 milijuna eura gdje mogu tražiti potporu za ulazak na nova tržišta, dodali su ministri. Preduvjet za zajedničku akciju je jak interes poduzetnika obiju zemalja. Kruus je tom prigodom rekao: „Jača suradnja između prehrambenih proizvođača dvije zemlje može pomoći u ublažavanju nestanka tradicionalnih tržišta te biti izvor ekonomskog rasta u budućnosti, ako govorimo o zemljama sa rastućom populacijom kada se radi o azijskim tržištima.“

Tijekom svog boravka u Helsinkiju, Krusse će posjetiti bioekonomski istraživački centar Bioruukki i prisustvovati Gastro prehrambeni sajmu gdje se predstavljaju i estonski proizvođači.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje