Prodaja traktora u godinu dana udvostručena

EU fondovi i dobra žetva prodali čak 800 traktora

Agrovijesti
DEUTZ-FAHR traktori Fotografija: deutz-fahr.com
Prodaja traktora u Hrvatskoj drastično se povećala tijekom 2016 godine, za razliku od prethodnih godina kada je pala na gotovo simboličnu razinu. Prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, tijekom prvih 11 mjeseci prodano je čak 800 traktora, dok je u isto vrijeme prošle godine prodaja bila na razini tek 410 komada.

Prodaja traktora u Hrvatskoj drastično se povećala tijekom 2016 godine, za razliku od prethodnih godina kada je pala na gotovo simboličnu razinu. Prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, tijekom prvih 11 mjeseci prodano je čak 800 traktora, dok je u isto vrijeme prošle godine prodaja bila na razini tek 410 komada.

Konačno možemo biti zadovoljni jer se nakon dugog niza godina pada i stagnacije tržišta, tijekom ove godine dogodio ogroman pomak i novi val prodaje. Na ovaj rezultat utjecali su prije svega EU fondovi, točnije program ruralnog razvoja, koji je kroz svoje investicijske mjere počeo davati rezultat, ali i to što je prošla godina bila izuzetno dobra kada je riječ o proizvodnji. Poljoprivrednici su imali rekordne prinose, velike proizvodnje, te cijene koji su im išle na ruku, objašnjava rast tržišta Franjo Dominković dopredsjednik Udruge i direktorom Poljoopskrbe Međunarodne trgovine.

Franjo Dominković, direktor tvrtke Poljoopskrba međunarodna trgovina

Podaci pokazuju da je najbolja prodaja bila tijekom proljeća i ljeta, točnije od travnja do rujna. U travnju je tako prodano 116 traktora, tijekom svibnja njih 133, a vrhunac je bio u lipnju kada je prodano čak 147 traktora, kaže Dominković.

Hrvatsko tržište traktora na vrhuncu je bilo u razdoblju od 2005. do 2009 godine, kada se godišnje prodavalo od 1206 pa čak do 1811 traktora koliko ih je prodano u 2008 godini. U tom razdoblju na snazi su bile mjere kapitalnih ulaganja, pa su poljoprivrednici investirali u novu mehanizaciju jer su iz nacionalnog proračuna mogli dobivat povrat do 50 posto ulaganja u novu mehanizaciju. Nakon 2008 godine došlo je do drastičnog pada, uslijed krize, te smo najnižu razinu dosegnuli prije dvije godine kada smo prodali samo 246 nova traktora, objašnjava Dominković.

On tvrdi da u Hrvatskoj često postoje predrasude o tome da poljoprivrednici kupuju skupe traktore i one koji im ne služe dovoljno u njihovim usitnjenim proizvodnjama. Činjenica je da mi i dalje imamo poprilično star vozni park, a najveći broj traktora je starosti preko 30 godina, dok se u EU traktori mijenjanju u pravili svakih sedam godina.

Hrvatski poljoprivrednici prošle su godine najviše kupovali traktore marke John Deere, koji je inače najprodavaniji traktor u Hrvatskoj već godinama. Tih marki traktora je prodano 146 što je udjel od 13,81 posto tržišta. Slijede marka Deutz kojih je prodano 98 komada, potom traktori Linhai, Lamborghini, Can Am, New Holland itd.

Dominković naglašava kako su neke marke traktora nestale s tržišta poput srbijanskog IMT koji je zatvorio svoju tvornicu u Beograduz, iako ima naznaka da bi se uz pomoć kapitala iz Indije proizvodnja u toj regionalnoj tvornici mogla ponovo pokrenuti.

Od hrvatskih proizvođača dobru prodaju je ostvario bjelovarski Hittner koji je prodao 33 traktora, a jedan veliki dio ih je prodan temeljem ugovora s Hrvatskim šumama.

Najveći broj traktora prodano je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji – 147 komada. U osječko-baranjskoj županiji je prodano 107 traktora, Splitsko-dalmatinskoj 87 komada, Vukovarsko-srijemskoj 81 te Virovitičko-podravskoj 68. Najmanje je prodano u Šibensko-kninskoj županiji – tek 9 traktora.

Dominković naglašava kako je primjetno da se promijenio trend i u snazi traktora. Naime, sve veći broj poljoprivrednika kupuje traktor jače snage motora što potvrđuje da se stvorila kritična masa ozbiljnih poljoprivrednika koji ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju shvaćaju kao važno investiciju za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju.

 

Traktori - infografika

INFOGRAFIKA: PRODAJ TRAKTORA ( u prvih 11 mjeseci)

Izvor: Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH

2,13 milijuna novih traktora prodano u svijetu u 2014 godini

169.000 traktora prodano u EU u 2014 godini

114.000 traktora registrirano u RH – pretpostavlja se da ih je ukupno 185.00

800 novih traktora prodano u prvih 11 mjeseci ove godine

410 traktora prodano u isto vrijeme prošle godine

1811 traktora rekordna je prodaja iz 2008. godine

246 komada najmanje je prodano u 2015. godini

146 komada traktora najviše je prodano oni marke John Deere

147 komada najviše je prodano u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje