Uoči razgovora u Washingtonu EU istaknuo snažan skok uvoza soje iz SAD-a

EU godišnje uvozi oko 14 milijuna tona soje iz SAD-a za potrebe proizvodnje stočne hrane i mlijeka

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Soja uvezena iz Sjedinjenih Država sada čini gotovo tri četvrtine ukupnog uvoza te kulture u Europsku uniju, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, nastojeći udobrovoljiti američke partnere uoči razgovora u Washingtonu.

Soja uvezena iz Sjedinjenih Država sada čini gotovo tri četvrtine ukupnog uvoza te kulture u Europsku uniju, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, nastojeći udobrovoljiti američke partnere uoči razgovora u Washingtonu.

EU godišnje uvozi oko 14 milijuna tona soje iz SAD-a za potrebe proizvodnje stočne hrane i mlijeka. Dosada se najviše soje uvozilo iz Brazila.

Od srpnja prošle godine uvoz soje iz SAD-a više je nego udvostručen u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavila je Komisija u ponedjeljak.

U Bruxellesu očekuju da će u idućim tjednima usvojiti prijedlog kojim se odobrava upotreba američke soje i za proizvodnju biogoriva, što će vjerojatno dodatno povećati uvoz iz SAD-a.

Trgovina sojom često se ističe kao primjer uspješne europsko-američke suradnje unatoč tome što se povećanje uvoza iz SAD-a uglavnom pripisuje nižim cijenama.

Trgovinski odnosi Bruxellesa i Washingtona pogoršali su se prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump povisio carine na uvoz čelika i aluminija, zaprijetivši sličnom mjerom i na uvoz automobila iz EU-a.

Američki predsjednik sastao se u srpnju s predsjednikom EK Jeanom-Claudeom Junckerom kako bi izgladili trgovinske nesuglasice, što je rezultiralo najavom "suradnje kako bi se smanjile prepreke i povećao obujam trgovinske razmjene", uključujući i soju.

Dva su čelnika uspostavila novi format pregovora u sklopu kojih će se u utorak u Washingtonu sastati europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem i njezin američki kolega Robert Lightizer.

"Svrha je razgovora nadogradnja pozitivnog trgovinskog plana koji su dogovorila dvojica predsjednika", objavio je glasnogovornik EK Daniel Rosario, dodajući da će tema razgovora biti sve točke iz srpanjskog sporazuma.

Prema dogovoru Trumpa i Junckera, dvije strane u konačnici žele ukinuti carine na industrijska dobra koja ne uključuju automobile. U planu je i snižavanje prepreka u trgovini uslugama, kemikalijama, lijekovima i medicinskim proizvodima.

Europska povjerenica za trgovinu kazala je u prosincu za dpa da još nije precizno utvrđeno što će sve biti obuhvaćeno pregovorima.

"Nakon pokretanja procesa Amerikanci nisu baš bili previše zainteresirani da se to jasno definira", kazala je Malmstroem u prosincu, izrazivši nadu da će steći jasniju sliku o tome nakon pregovora u siječnju.

Nakon bilateralnih razgovora u Washingtonu europski i američki dužnosnici sastat će se u srijedu s japanskim kolegom kako bi razgovarali o nepoštenim trgovinskim praksama, s naglaskom na Kini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje