Svjetska poljoprivredna trgovina

EU i Brazil nisu protiv poljoprivrednih subvencija nerazvijenih zemalja

Agrovijesti
Poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Europska unija i Brazil predložile su reformu pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o poljoprivrednim subvencijama s ciljem uspostavljanja fer uvjeta za ekonomije koje se još razvijaju. Te dvije poljoprivredne sile su pred sastanak WTO krajem godine predložile da za najmanje razvijene zemlje ne vrijede ograničenja za subvencioniranje poljoprivrede.

Brazil i EU su među najvećim svjetskim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda.
 
"Sa Brazilom i drugim zemljama iskazujemo snažnu potporu sustavu globalne trgovine zasnovanom na pravilima", navela je u priopćenju europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.
 
"Taj prijedlog treba potaknuti druge članice WTO da slijede naš primjer i osiguraju iste uvjete poslovanja za sve poljoprivrednike na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini", dodao je europski povjerenik za poljoprivredu Phill Hogan.
 
U prijedlogu se poziva na ograničavanje poljoprivrednih subvencija pogubnih po trgovinu na temelju veličine poljoprivrednog sektora neke zemlje.
 
Planirano je da najmanje razvijene zemlje budu izuzete od limitiranja subvencija kako bi se omogućio razvoj njihovih poljoprivrednih sektora. Ostale zemlje u razvoju također bi mogle podržavati svoje farmere daleko izdašnije i dobiti više vremena da se prilagode.
 
S obzirom na značaj pamuka za mnoge zemlje u razvoju, u prijedlogu Brazila i EU posebno se ukazuje na sektor proizvodnje te sirovine.
 
Inicijativu EU i Brazila već su pozdravili Kolumbija, Peru i Urugvaj, navela je Europska komisija.
 
U međuvremenu EU traži način da reformira Zajedničku europsku politiku (CAP) preko koje se distribuiraju obilne subvencije poljoprivrednicima u EU.
 
S godišnjim proračunom od 60 milijardi eura za 28 članica, CAP je najskuplja politika EU.
 
Istovremeno će Brexit donijeti manjak od deset milijardi eura u godišnjem proračunu EU od 150 milijardi i nijedna članica ne želi da se njezin doprinos poveća da se to popuni.
 
Očekuje se da reformiranje trgovine u poljoprivrednom sektoru u svijetu ima ključnu ulogu u ispunjavanju mnogih od 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) dogovorenih u UN u jesen 2015.
 
EU mora preuzeti vodstvo u povezivanju trgovine poljoprivrednim proizvodima s SDG.
 
Trgovina u poljoprivrednom sektoru vratila se u središte pozornosti kada je na snagu stupio Sporazum o unapređenju trgovine WTO iz 2013, prvi multilateralni trgovinski sporazum u ovom stoljeću.
 
EU se pred ministarski sastanak WSTO u prosincu također zalaže za nova rješenja na mnogim drugim poljima, uključujući subvencioniranje ribarstva, e-trgovinu, domaće regulative u sektoru usluga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje