SUBVENCIJE

EU i Brazil udružuju snage u globalnom natjecanju u poljoprivrednim subvencijama

Agrovijesti
Novac - poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Cilj je ograničiti tržišne smetnje, kako bi se osigurao globalni teritorij za poljoprivrednike uzimajući u obzir posebne potrebe zemalja u razvoju.

EU i Brazil - dva od najvećih svjetskih proizvođača poljoprivrednih proizvoda – su na WTO podnijeli zajednički prijedlog o potpori poljoprivredne proizvodnje i mjerama povezanim uz sigurnost hrane. Cilj je ograničiti tržišne smetnje, kako bi se osigurao globalni teritorij za poljoprivrednike uzimajući u obzir posebne potrebe zemalja u razvoju. Zajednički prijedlog bavi se i promicanjem sigurnosti hrane na način koji ne narušava tržište.

"Zajedno s Brazilom i drugim zemljama pokazujemo svoju snažnu potporu globalnom trgovinskom sustavu utemeljenom na pravilima, u važnom vremenu za Svjetsku trgovinsku organizaciju, a naš je prijedlog istodobno ambiciozan i realan", izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström.

Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj istaknuo je kako su skrenuli pozornost na domaće poljoprivredne subvencije, a EU je znatno reformirala svoju poljoprivrednu politiku, i poručuje kako bi ovaj prijedlog trebao biti vodilja i ostalim članicama WTO-a da slijede naš primjer i tako osigurati jednako polje za sve poljoprivrednike na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu.

Prijedlog predlaže da se između članica WTO-a ograniče trgovinske isporuke poljoprivrednih subvencija razmjerno veličini poljoprivrednog sektora svake zemlje. Inicijativa uzima u obzir specifične potrebe zemalja u razvoju: najmanje razvijene zemlje bi bile izuzete od bilo kojih granica, kako bi se omogućio razvoj njihovog poljoprivrednog sektora. Druge zemlje u razvoju također bi mogle podržati svoje poljoprivrednike na velikodušniji način i trebale bi imati više vremena za prilagodbu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje