Ekološki proizvodi

EU i Čile potpisali trgovinski sporazum

Agrovijesti
Povrće, ekološko Fotografija: Pixabay
Europska unija i Čile finalizirali su prvi sporazum s ciljem olakšavanja trgovine ekološkim proizvodima

Prvi bilateralni posao s Latinskom Amerikom obvezuje obje strane na raspoznavanje ekvivalentnosti njihovih pravila ekološke proizvodnje i sustava kontrole. Sporazum EU-Čile o trgovini ekološkim proizvodima ima za cilj osiguranje visoke razine uvažavanja principa ekološke proizvodnje.

Široki sporazum uključuje sve EU ekološke proizvode te će omogućiti proizvodima koji su proizvedeni i kontrolirani sukladno EU pravilnima da direktno budu stavljeni na čileansko tržište, i obratno. Značajan dio dogovora odnosi se na zaštitne znakove ekoloških proizvoda EU i Čilea kao i pružanje pojačane suradnje, razmjene informacija te rješavanje sporova u ekološkoj trgovini.

Nova generacija

Sporazum EU-Čile smatra se prvim sporazumom „nove generacije“ u trgovini ekološkim proizvodima, a EU se nada da je ovo samo početak u ovom sektoru.  Povjerenik Phil Hogan je izjavio: „Europski sektor ekološke proizvodnje nastavlja biti jedan od najdinamičnijih proizvodnih sektora, a Čile ima veliki potencijal u razvoju mogućnosti za ekološke poljoprivrednike i poslovanje. Ovaj sporazum će doprinijeti stvaranju radnih mjesta i rastu za obje strane, a potrošači imaju garanciju čvrstog sustava kontrole.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje