EU Godišnje trgovinsko izvješće 2015.

EU i dalje prvi svjetski izvoznik

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Europska unija je potvrdila prvo mjesto među svjetskmi poljoprivredno-prehrambenmi izvoznicima. Lanjski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dostigao je 129 milijardi eura, što je više od 7 posto svih roba izvezenih iz EU-a

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u 2015. dosegnuo je 129 milijardi eura, što je godišnje povećanje 5,7 posto, te je osigurao EU-u prvu poziciju svjetskog izvoznika poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s netotrgovinskim suficitom 16 milijardi eura.

Cjelokupna proizvodnja poljoprivrednoga sektora Europske unije vrijedila je lani 410 milijardi eura. Poljoprivreda i industrija hrane i pića zajedno su zapošljavale oko milijun ljudi, čineći tako 7,5 posto zaposlenosti i 3,7 posto ukupne dodane vrijednosti EU-a, stoji u izvješću koje je objavljeno prošli tjedan.

Iako su neke zemlje članice i sektori još uvijek pogođeni ruskim embargom i niskim svjetskim tržišnim cijenama, ukupna učinkovitost poljoprivredne trgovine bila je pozitivna u 2015.

Phil Hogan, EU povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, komentirao je izvješće:

- Naša trgovina nastavlja biti jako dobra priča za EU poljoprivredno-prehrambeni sektor. Naši visoki proizvodni standardni i naša obveza za kvalitetnom hranom i pićima osiguravaju trajnu globalnu potražnju. Usmjerili smo značajna sredstva u stvaranje većine ovih mogućnosti, uključujući povećan proračun za globalnu promociju te brojne nove i uzbudljive trgovinske mogućnosti. Nadam se da ću u predstojećim mjesecima vidjeti dalji rast izvoza za europske poljoprivrednike i agro-prehrambeni biznis, a Komisija će ih podupirati na svakome koraku. Svakih 100.000 eura izvoza podupire jedan ruralni posao u prosjeku, tako da EU-ov dobar izvoz je dobar i za zapošljavanje i rast u ruralnim područjima.

Trgovina

Diversifikacija izvoza je bila ključna riječ za ove rezultate. Osim pronalaska novih tržišta, veze između postojećih partnera su se ojačale pa je tako skoro polovina ukupnog izvoza žitarica došla od povećane trgovine s Kinom. Trenutno, top-pet destinacija za poljoprivredno-prehrambeni izvoz EU28 su Sjedinjene Države, Kina, Švicarska, Rusija i Japan. Nekoliko sanitarnih i fitosanitarnih zabrana je ukinuto u 2015. godini pa su se i izvozne mogućnosti povećale uslijed sporazuma o oznakama zemljopisnoga podrijetla za EU kvalitetne proizvode, među ostalima i s Marokom. Rangiranje top-svjetskih izvoznika ostao je lani nepromijenjen, nakon što je Europska unija preuzela vodeću poziciju Sjedinjenim Državama 2013. godine.

Poljoprivredni proizvodi predstavljaju više od 7 posto svih roba izvezenih iz EU-a. Široki raspon proizvoda iz svih dijelova vrijednosnoga lanca pokazuje svestranost ovoga sektora. Među poljoprivrednom hranom i prehrambenim proizvodima izvoz se značajno pokazuje u vinima, žitaricama, mesu, maslinovu ulju i mliječnim proizvodima, a trećina izvozne vrijednosti stvara se od pića i proizvoda prehrambene industrije, poput tjestenina, hrane za dojenčad i drugih prerađenih proizvoda. Najveća izvozna dobit ostvarena je iz proizvoda koji već predstavljaju visoki udio u poljoprivredno-prehrambenom izvozu, kao što su alkoholi i vina. Kombinirani rast vrijednosti izvoza za ove dvije proizvodne kategorije dosegnuo je 1,5 milijardi eura. Najveća izvozna vrijednost zabilježena je kod mlijeka u prahu. Mliječni proizvodi, voće i povrće bili su sektori koji su najteže pogođeni ruskim embargom. Manja izvozna vrijednost mliječnih proizvoda također je rezultat manjih cijena. S druge strane, EU uvozom najviše dominiraju poljoprivredna hrane i hrana za životinje, koje predstavljaju oko 80 posto cjelokupna uvoza. Zbog većega rasta izvoza, EU je postao netoizvoznik oko 2010. godine.

Cjelokupno izvješće, uključujući općenite preglede trgovine s ključnim partnerima EU-a i detaljnim opisima njihovih trgovinskih tokova, možete pronaći na web stranici EK.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje