Trgovina

EU i Kanada u nedjelju potpisuju CETA sporazum

Agrovijesti
Kanada - EU Fotografija: Thinkstock
Europska unija i Kanada potpisat će sporazum o slobodnoj trgovini u nedjelju na summitu europskih i kanadskih čelnika u Bruxellesu , objavili su u petak navečer predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i kanadski premijer Justin Trudeau.

Nakon što je valonski parlament u petak dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovoni s Kanadom, Tusk je na Twitteru objavio da je "cilj ostvaren" te da će sporazum s Kanadom biti potpisan u nedjelju.

Kanadski premijer također preko Twittera potvrdio je svoj dolazak na potpisivanje sporazuma.  "Odlične vijesti, radujem se da ću biti tamo", napisao je.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio "zeleno svjetlo" parlamenta belgijske pokrajine Valonije. 

Valonski parlament u petak je konačno izglasao suglasnost, nakon čega je objavljeno da je  svih 28 država članica odobrilo potpisivanje sporazuma s Kanadom. 

Njegovim stupanjem na snagu više od 98 posto svih kanadskih i europskih tarifnih linija trebalo je biti oslobođeno carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Procjenjuje se da će se izvoz iz EU-a u Kanadu povećati za 24 posto godišnje.

Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjeni standardi zaštite potrošača i okoliša u EU.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje