Pregovori

EU i Kanada u ponedjeljak navečer o summitu o potpisivanju CETA-e

Agrovijesti
Kanada - EU Fotografija: Thinkstock
Europska unija i Kanada u ponedjeljak navečer odlučit će hoće li održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), koje je predviđeno za četvrtak u Bruxellesu, rekao je za AFP neimenovani europski izvor.

"Sutra poslijepodne ili navečer... predsjednik Europskog Vijeća Donald Tusk telefonom će razgovarati s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom kako bi se odlučilo hoće li se sastanak na vrhu održati", rekao je izvor. 

"S obzirom na to da se radi o četvrtku... ako Belgija nije u mogućnosti odgovoriti može li jamčiti da će potpisati sporazum, jasno je da Tusk neće sazvati sastanak te da se on neće održati, kao i to da nema fiksnoga datuma za održavanje novoga sastanka na vrhu"; rekao je izvor.

"Odluku će zajednički donijeti Tusk i Trudeau i uvelike će ovisiti o tome što će Tusku kazati belgijski premijer Charles Michel", kazao je izvor, dodavši da je prije razgovora s Trudeauom, Tusk telefonom razgovarao i sa Charlesom Michelom koji će mu odgovoriti može li Belgija sporazum potpisati u četvrtak".

Europska povjerenica za socijalna pitanja i zapošljavanje Marianne Thyssen u nedjelju je rekla kako se nada potpisivanju Sporazuma o slobodnoj razmjeni između EU-a i Kanade, kako je predviđeno - u četvrtak, a predsjednik belgijske frankofone Socijalističke stranke Elio Di Rupo u to ne vjeruje. 

"Mislim da je potrebno uistinu nekoliko dana da bi se sporazum zaključio... Računam ovdje na valonske zastupnike, na valonski parlament, na sve one koji su odgovorni", rekla je belgijska povjerenica flamanskog porijekla za belgijsku televiziju RTL.

No nekadašnji belgijski premijer i predsjednik stranke čiji je član i Paul Magnette, valonski čelnik koji se protivi sporazumu, kazao je kako "ne vjeruje da će biti moguće potpisati CETA-u u četvrtak. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje