Poljoprivredni proizvodi

EU i Norveška zaključili pregovore s ciljem poboljšanja trgovine poljoprivrednim proizvodima

Agrovijesti
Ekološki proizvodi Fotografija: Thinkstock
Ovaj dogovor koji je postignut nakon dvije godine pregovora, omogućit će međusobni bescarinski pristup za 36 tarifnih linija, uključujući različite vrste živih biljaka, kukuruz za ishranu stoke, razne bobice i fermentirana pića poput jabukovače

EU i Norveška došle su do sporazuma koji će olakšati bilateralne trgovine poljoprivrednim proizvodima, čime će EU izvoznici ojačati svoju poziciju na njihovom osmom po redu najvećem izvoznom tržište za poljoprivredne proizvode.

 „Pozdravljam ovaj dogovor koji će olakšati trgovinu između EU i Norveške. To će pružiti više tržišnih mogućnosti za naše proizvođače i doprinijeti nastavku našeg izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. EU je na prvom mjestu u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u svijetu sa 130 milijardi eura izvoza u 2016. godini˝, poručio je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Naime, EU i Norveška su potpisnice Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru, koji omogućava slobodno kretanje roba, s izuzetkom poljoprivrednih i ribljih proizvoda iz 1992. godine. Članak 19. Sporazuma propisuje da će se stranke razmotriti i obnoviti dio koji se odnosi na smanjenje prepreka u trgovini u poljoprivrednom sektoru.

Ovaj dogovor koji je nakon dvije godine pregovora postignut, omogućit će međusobni bescarinski pristup za 36 tarifnih linija, uključujući, primjerice različite vrste živih biljaka, kukuruz za ishranu stoke, razne bobice i fermentirana pića poput jabukovače. Što se tiče proizvoda, kao što su meso, mliječni proizvodi, žitarice, povrće i ukrasno bilje, Norveška će dati carinske kvote EU.

Konkretno, u sektoru mesa kvote obuhvaćaju dodatnih 1600 tona za goveđe meso i manje kvote za piletinu i pačetinu, svinjetinu, šunke i kobasice. U sektoru mljekarstva Norveška će otvoriti dodatnih 1.200 tona kvote za sir. Što se tiče preostalih sektora Norveška će ponuditi dodatno otvaranje tržišta za EU ukrasno bilje, kukuruz i zelenu salatu.

EU će uzvratiti otvaranjem kvota od 700 tona za razne vrste pilećeg mesa, kvote za konzervirane proizvode od mesa i iznutrice. U sektoru mlijeka EU će ponuditi Norveškoj kvote za mlijeko u prahu i proizvode od sirutke. Osim toga, Norveška bi mogla imati koristi od kvota za svježe rezano cvijeće i čipsa. Sporazum će proći kroz procedure za njegovo usvajanje i potpisivanje, suglasnost Europskog parlamenta te stupiti na snagu kada obje strane ispune sve potrebne korake.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje