U NAREDNE TRI GODINE

EU i Zaklada Gates osigurali 500 milijuna eura za inovacije u poljoprivredi

Agrovijesti
Novac Fotografija: Thinkstock
Europska unija i Bill i Melinda Gates Foundation, najavili su u utorak da je više od 500 milijuna eura za naredne tri godine spremno za istraživanje i inovacije u poljoprivredi.

EU i Zaklada Bill i Melinda Gates, poznata filantropska organizacija, zajedno će raditi na zajedničkoj inicijativi za poticanje istraživanja te tehničkih i organizacijskih inovacija u poljoprivrednim i prehrambenim sustavima u zemljama u razvoju.Obje strane smatraju da je potrebno više znanstvenih projekata i inovacija za rješavanje nekih najhitnijih problema i potencijalnih problema izazvanih klimatskim promjenama. 

GMO

Naravno, inovacije u poljoprivredi mogu značiti uporabu GMO-a, a Bill Gates je poznat po svojoj podršci za genetsko inženjerstvo. Komisija će tijekom sljedeće tri godine (2018-2020) osigurati 270 milijuna eura za poticanje snažnog fokusiranja na klimatske promjene u poljoprivredi i istraživanju i razvoju u sustavu hrane.

Zaklada Gates daje 300 milijuna dolara u istom razdoblju (2018-2020), koje će potaknuti inovacije povezane s klimatskim promjenama kroz istraživanja u poljoprivredi.

S obzirom na veličinu izazova i potrebu za hitnim djelovanjem, Europska komisija i Zaklada Gates počele su identificirati prioritetna ulaganja u usmjeravanju istraživanja, poticanju inovacija u poljoprivredi i sustavima hrane te njihove relevantnosti za klimatske promjene. Cilj je usmjeriti agronomiju na primarnu proizvodnju, korištenje tehnologije u svim koracima obrade, opću organizaciju duž lanaca vrijednosti i usredotočiti se na glavne aktivnosti za povećanje stvaranja novih radnih mjesta i sigurnosti hrane i prehrane.

Također imaju za cilj poboljšanje istraživačke arhitekture i razvijanje nacionalnih i regionalnih istraživačkih kapaciteta koji pridonose inovativnosti.

Tehnički će rad nastaviti između Komisije, Zaklade Bill i Melinda Gates, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i drugih zainteresiranih država članica i partnera EU, kako bi se identificirali prioriteti i razvili dugoročni planovi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje