Rekordan izvoz

EU izvezla u svijet 1,7 milijardi eura više prehrambenih proizvoda u 2016. godini

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Pixabay
Izvan granica Europska unija je prodala prehrambene robe za 130 milijardi eura, a najviše je povećan izvoz u SAD.

Godišnji izvoz prehrambenih proizvoda Europske unije je u prethodnoj godini dosegao novi rekordnu razinu od 130,7 milijardi eura, što je za 1,7 milijardi eura više u odnosu na 2015. godinu, navodi se u najnovijem izvještaju Europske komisije.

Najveća povećanja izvoza ostvaren je sa Sjedinjenim Američkim Državama (za 1,26 milijardi eura) i Kini (za 1,06 milijardi eura). Istodobno je uvoz prehrambenih proizvoda u EU pao za 1,5 posto, odnosno na 112 milijardi eura. Ovo prirodno dovodi do povećanja trgovinskog suficita od 18,8 milijardi eura kada su prehrambeni proizvodi u pitanju, u odnosu na suficit od 15,3 milijardi eura u 2015. godini.

Sektor prehrambene proizvodnje je tako u 2016. godini činio 7,5 posto ukupne robe koja je izvezena iz EU, odnosno 6,6 posto ukupne robe uvezene u EU.

Sa suficitom od 18,8 milijardi eura ovaj sektor u jako velikoj mjeri doprinosi ukupnom ostvarenom trgovinskom suficitu EU koji je u 2016. godini iznosio 39,3 milijardi eura. Tijekom prošle godine europski proizvođači su uspješno povećali izvoz proizvoda kao što su svinjsko meso, povrće, vino i maslinovo ulje, dok je na primjer izvoz mlijeka, pšenice i drugih žitarica pao.

Izvještaj iz ovog mjeseca se najviše fokusirao na trgovinu prehrambenim proizvodima Europske unije sa Kanadom. EU je neto-izvoznik prehrambenih proizvoda u Kanadu sa suficitom od oko 1,25 milijardi eura u prošloj godini, a glavni izvozni proizvodi su alkohol, vino, likeri i pivo, konditorski proizvodi, peciva i keks.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje