Fitosanitarni standardi

EU miče ograničenja na indijski patlidžan i drugo povrće

Agrovijesti
Patlidžan Fotografija: Pixabay
Europska unije nije produžila dugoročnu zabranu na uvoz indijskog patlidžana, tara, gorke i zmijske tikvice, ali će i dalje pomno pratiti uvoze u zemlje članice.

U svibnju 2014. EU je po prvi puta primijenila žurne mjere zabrane za četiri indijske robe, i za mango, zbog zabrane od onečišćenja. Zbog značajnog broja pošiljaka zaraženih voćnom muhom, uvozi su ograničeni, ali zabrana iz manga je podignuta mnogo ranije nego što je očekivano prateći veliku kampanju indijskog mango sektora i UK uvoznika koji opskrbljuju etničko tržište u Britaniji.

Do veljače 2015. izvoz manga se povećao i ponovno su uspostavljene strože kontrolne mjere. Trebalo je duže, no ograničenja na dvije sorte tikvice, taro i patlidžan su sada istekle, a EU kaže da ih neće produživati.

“Smanjenje broja zaraženih pošiljaka pokazuje da se indijski fitosanitarni certifikacijski sustav za izvoz poboljšao“, rekao je EU glasnogovornik. „Kao rezultat, Odluka 2014/237/EU nije produžena i odluka je istekla s 31. prosincem 2016. Ipak, pojačano pregledavanje pošiljaka indijskog povrća nije u potpunosti prestalo. Komisija i zemlje članice će nastaviti pratiti razvoj situacije.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje