Vijeće ministara

EU ministri poljoprivrede i ribarstva sutra u Briselu

Agrovijesti
EU Fotografija: European Parliament
Najvažnija raspravna točka na predstojećem sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva bit će na temu „Poljoprivreda i klima”. Povod raspravi je provedba obveza vezanih uz Klimatski sporazum, dogovoren u prosinca 2015. u Parizu, a slijedom čega bi se u obveze smanjivanja stakleničkih plinova uključio i sektor korištenja zemljišta te šumarstvo.

Hrvatska u ovom trenutku još nema konačan odgovor na pitanje kako ovaj sektor uključiti u klimatski okvir EU, a da se istovremeno ne nametne preveliki teret za poljoprivredne proizvođače. Radi se o veoma osjetljivom pitanju koje zahtijeva analizu i procjenu učinaka različitih opcija koje se mogu primijeniti. Uvođenje dodatnih obveznih mjera smanjenja emisije stakleničkih plinova u poljoprivredni sektor u ovom trenutku bilo bi vrlo teško primijeniti, uzimajući u obzir usitnjenost i diversifikaciju poljoprivrednih gospodarstava.

Europska komisija će izvijestiti o kretanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, posebno u sektoru mlijeka, svinjskog mesa te voća i povrća, kao i o provedbi mjera dogovorenih na sastanku Vijeća ministara u ožujku. Sastanku Vijeća prisustvoat će i hrvatski ministar Davor Romić koji će istaknuti veoma tešku situaciju posebno u sektoru mlijeka, gdje bilježimo ozbiljan pad proizvodnje i stalno smanjenje broja gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka zbog pritiska viškova proizvoda na tržištu EU. Kako bismo ovoj problematici dali poseban naglasak tražili smo i uvrštavanje posebne točke dnevnog reda i zatražili dodatnu financijsku potporu iz proračuna EU za proizvođače koji trpe posljedice poremećaja tržišta po modelu koji je već bio primijenjen u paketu koji je Europska komisija usvojila u rujnu prošle godine.

Austrija će izvijestiti o štetama uzrokovanima nedavnim snijegom i mrazom. Slične probleme imaju i druge zemlje, kao i Hrvatska te smo zajedno s Austrijom, Slovenijom, Mađarskom i Slovačkom pripremili zajednički dokument u kojem se daje informacija o problemima poljoprivrednika uzrokovanima iznimno niskim temperaturama za ovo doba godine.

Od ostalih tema na dnevnom redu biti će izvješće Europske komisije u vezi dobrobiti životinja te o planovima uspostave EU platforme o dobrobiti životinja. Hrvatska podržava i predložene ciljeve i aktivnosti platforme koja će imati savjetodavni karakter.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje