Neformalni sastanak

EU ministri: Poljoprivredni sektor EU trenutno prolazi kroz veliku krizu

Agrovijesti
Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva EU, svibanj 2016 Fotografija: eu2016nl Flickr
Ministar Davor Romić prisustvovao je neformalnom sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU koji je organizirala Nizozemska kao trenutno predsjedavajuća

Nizozemsko predsjedništvo predložilo je nekoliko tema za raspravu:

  • treba li proširiti obuhvat zajedničke poljoprivredne politike na prehrambenu politiku;
  • treba li u proračunu osigurati više sredstava za poticanje inovacija kao ključnog elementa razvoja poljoprivredne proizvodnje;
  • treba li kroz mjere i sustav potpora dodatno potaknuti mjere koje čuvaju okoliš i klimu;
  • na koji način se može ojačati uloga poljoprivrednika u lancu hrane;
  • treba li poljoprivredna politika imati jače naglašenu ulogu na međunarodnom tržištu hrane.

Ministri su o svim temama raspravljali unutar manjih skupina nakon čega su prezentirali zajedničke zaključke. Osnovni zaključak je da je preuranjeno raspravljati o reformi Zajedničke poljoprivredne politike s obzirom da se sadašnja provodi tek nešto više od godinu dana. Potrebno je pričekati i vidjeti učinke postojeće poljoprivredne politike da bi se moglo raspravljati o smjernicama za novu.

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva EU, svibanj 2016

Ministri se slažu kako na poljoprivredu ne možemo gledati izdvojeno od očekivanja i zahtjeva koje postavlja tržište, pitanja zaštite okoliša i drugih okolnosti koje utječu na ovaj sektor, međutim, postoji slaganje među ministrima kako glavno žarište interesa zajedničke poljoprivredne politike treba biti proizvodnja hrane i poljoprivredni proizvođači. S tim u vezi dosta je ministara podsjetilo da poljoprivredni sektor EU trenutno prolazi kroz veliku krizu te da je njihova prva odgovornost pronaći rješenje za sadašnje probleme, a tek zatim i mogućih problema koji se očekuju u budućnosti.

Vezano uz inovacije koje su bile glavna tema nizozemskog predsjedavanja, ministri se slažu kako one imaju važnu ulogu u prilagodbi sektora raznolikim zahtjevima i potrebama, međutim inovacije trebaju biti prilagođene praktičnim potrebama i strukturi proizvođača u EU, kao i očekivanjima potrošača.

Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva EU, svibanj 2016

Ministar Davor Romić iskoristio je priliku održati bilateralni sastanak s mađarskim ministrom Sándorom Fazekasem. Ministri su razmijenili mišljenja o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike, stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda i mogućnostima bilateralne suradnje u području poljoprivrede i šumarstva. Posebno su se dotaknuli problematike genetski modificiranih organizama oko kojih dvije zemlje imaju slične stavove u pogledu prava država članica da na svojim područjima ograniče upotrebu takvih proizvoda.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje