Standardi

EU misija dolazi u kontrolu mlijeka u BiH

Agrovijesti
Kontrola Fotografija: Pixabay
Ministarstvo očekuje kako će inspektori potvrditi kvalitetu dosadašnjeg rada i da će BiH zadržati status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izvjestilo je kako su njihovi proizvođači napravili veliki iskorak kada je u pitanju kontrola proizvodnje mlijeka te da spremno dočekuje dolazak EU inspektora Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dublina.

Ministarstvo očekuje kako će inspektori potvrditi kvalitetu dosadašnjeg rada i da će BiH zadržati status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU. Iz ovog Ministarstva podsećaju kako je ovo ujedno i temelj za apliciranje BiH za izvoz i drugih proizvoda životinjskog podrjetila, koji se do sada nisu našla na policama EU tržišta, a podrijetlom su iz BiH.

Ministarstvo je u tvrtki “Mlijekoprodukt” u Kozarskoj Dubici održalo sastanak u sklopu završnih priprema za predstojeći dolazak inspektora FVO, koji imaju zadatak provjeriti usklađenost kontrolnog sustava sigurnosti hrane sa sustavom koji se provodi u zemljama EU i na temelju toga potvrde ranije odobreni izvoz proizvoda iz BiH na tržište zemalja EU.

Od zadnjeg dolaska inspektora FVO do danas, Republika Srpska je puno toga učinila na podizanju kvalitete, tvrde u Ministarstvu. Veliki iskorak je postignut u radu sa primarnim proizvođačima, posebno na podizanju svjesti farmera u odgovornosti izvršavanja obveza u lancu proizvodnje sigurne hrane kako za domaće tržište tako i za tržište zemalja EU - navode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje