Žetva

EU očekuje 152 milijuna tona pšenice u 2016.

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Pixabay
Francuski su prinosi presudni za europsku žetvu pšenice, a ako oni budu iznad sadašnjih prvih procjena, ova bi godina mogla biti i rekordna

Prema prvim procjenama urod pšenice u EU ove bi godine mogao biti dobar, i to na razini od 152 milijuna tona. Ako se ostvare prognoze stručnjaka, to bi mogla biti treća godina zaredom kako se proizvodnja pšenice odvija na vrlo visokoj razini, odnosno s visokim prinosima i dobrim urodom.

Francuski konzultanti Strategie Grains i europska poljoprivredna organizacija Copa-Cogeca procijenili su da će sektor pšenice EU u 2016. zabilježiti blagi pad, manji od 1 posto u odnosu na 2015. godinu.

U Copa-Cogeci smatraju da bi ova procjena uroda pšenice mogla biti i bolja, što ponajviše ovisi o proizvodnji u glavnoj europskoj žitnici Francuskoj. Francuski su prinosi presudni za europsku žetvu pšenice, a ako oni budu iznad sadašnjih prvih procjena i očekivanja, ova bi godina mogla biti i rekordna te je moguće da se urod u EU približi i količini od 165 milijuna tona. To bi bio maksimum koji je ostvaren posljednji put u 2004. godini.

Vrijeme uvijek ima zadnju riječ

Procjene mogućih prinosa možda su u ovom trenutku i podcijenjene s obzirom na to kako usjevi trenutno izgledaju na satelitskim snimkama. Gustoća vegetacije na njivama u većini glavnih zemalja proizvođača pšenice izuzetno je dobra, a vremenski uvjeti povoljno utječu na razvoj usjeva.  

Međutim stručnjaci tvrde da ipak ove procjene valja uzeti sa zadrškom jer sve ovisi o daljnjim vremenskim uvjetima te o tome kakva će biti situacija tijekom proljeća i do same žetve na ljeto.

"Bez obzira na to koliko je tehnologija sjetve napredovala i koliko se mogu očekivati veliki prinosi prema sadašnjoj vegetaciji, vrijeme ipak uvijek ima zadnju riječ", ističu u Copa-Cogeci.

Vremenski rizici djelomično su ublaženi s obzirom na geografsku različitost europske klime. Ekstremni vremenski uvjeti koji bi utjecali na cijeli kontinent dogodili su se samo dva puta u proteklih 35 godina, i to 2003. i 2007. godine.

Dokle god Europa bude mogla izbjeći ekstremne vremenske uvjete i promjene klime, profitabilnost pšenice ostat će na trenutnoj razini, a prinosi od minimalno 150 milijuna tona ostat će standard, a ne anomalija EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje