GMO sjeme

EU odobrila Monsantovu GMO soju

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
Europska komisija je u petak odobrila uvoz Monsantove genetski modificirane soje Roundup Ready 2 Xtend, i to nakon mjeseci odlaganja koja su usporila izlazak ovoga proizvoda na tržište, planiranoga za proljeće ove godine, javila je agencija Reuters. Ova odluka sada otvara put masovnome sijanju ovoga proizvoda iduće sezone.

Europska komisija je u petak odobrila uvoz Monsantove genetski modificirane soje Roundup Ready 2 Xtend i to nakon mjeseci odlaganja koja su usporila izlazak ovoga proizvoda na tržište, planiranoga za proljeće ove godine, javila je agencija Reuters. .

Ova odluka sada otvara put masovnome sijanje ovoga proizvoda iduće sezone i otklanja prepreku sjevernoameričkim poljoprivrednicima i trgovcima sjemenom, koji moraju voditi ozbiljnu evidenciju nedozvoljenih biotehnoloških svojstava koji mogu remetiti trgovinu. Najveći svjetski uvoznik - Kina, ranije ove godine također je odobrila uvoz ovoga proizvoda.

EU je drugi najveći svjetski uvoznik sjemena soje te je prema mišljenju analitičara ovo bio očekivan ishod koji ipak neće imati ozbiljan utjecaj na pregovore o spajanju kompanije Monsanto s njemačkom kompanijom Bayer AG, čija je primamljiva otkupna ponuda od 64 milijarde dolara odbijena prošli tjedan.

Ipak, ovo je ključna pobjeda za američki gigant Monsanto nakon toliko mjeseci odlaganja i sveprisutne kontroverze oko toga je li glifosat, kemikalija u njihovu popularnome Roundup herbicidu, kancerogen.

Monsanto očekuje da ovo sjeme bude zasađeno na 15 milijuna jutara već sljedećega proljeća, a već se za 2019. godinu očekuje da ovaj broj "skoči" na 55 milijuna jutara.

Europska komisija je također odobrila i CropScience, sjeme soje njemačke kompanije Bayer. Ipak, nije postignut potpuni sporazum u vezi s proizvodom pa će se ova GMO soja moći koristiti samo za ljudsku i životinjsku ishranu, ali ne i za sjetvu unutar EU.

- Svaki od ovih GMO proizvoda bit će strogo praćen i označen po svim pravilima EU-a, rečeno je u službenoj  izjavi Europske komisije.

Europska unija svake godine uveze desetine milijuna tona GMO usjeva i proizvoda koji se koriste u životinjskoj ishrani. Ovo odobrenje EU-a za uvoz GMO proizvoda kompanija Monsanto i Bayer važit će idućih deset godina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje