Odluke

EU odobrio uvoz američke soje za proizvodnju biogoriva

Agrovijesti
Soja Fotografija: Pixabay
Europska unija odobrila je u utorak uvoz soje iz Sjedinjenih Država za potrebe proizvodnje biogoriva, kao znak dobre volje kojim bi se ublažile trgovinske napetosti u odnosima s Washingtonom.

Europska unija odobrila je u utorak uvoz soje iz Sjedinjenih Država za potrebe proizvodnje biogoriva, kao znak dobre volje kojim bi se ublažile trgovinske napetosti u odnosima s Washingtonom.

Europsko-američki trgovinski odnosi pogoršani su otkada je američki predsjednik Donald Trump prošle godine povisio carine na uvoz čelika i aluminija a sličnim je mjerama zaprijetio i europskoj autoindustriji.

U srpnju prošle godine Trump se sastao s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom kako bi ublažili nesuglasice. Dvojica čelnika obećala su, između ostalog, da će "uložiti napore kako bi se smanjile prepreke i i povećala trgovinska razmjena“ u više kategorija proizvoda, uključujući soju.

Otada se uvoz soje u EU više nego udvostručio, doduše u prvom redu zbog osjetno nižih cijena.

„Sjedinjene Države glavni su dobavljač soje za Europu a današnja će odluka proširiti mogućnosti za trgovinu tom kulturom u Europi", poručila je Komisija danas u priopćenju povodom izdanja dozvole.

"Podnošenjem zahtjeva za dobivanjem dozvole SAD je pokazao da je spreman poštivati pravila igre“, dodaju u Bruxellesu.

Odobrenje se temelji na pretpostavci da će američka soja udovoljiti tehničkim zahtjevima a provizorno bi trebalo vrijediti do srpnja 2021. godine. Produljenje dozvole bit će uvjetovano američkim ispunjenjem novih europskih standarda održivosti.

Europa godišnje uvozi oko 14 milijuna tona soje za potrebe proizvodnje stočne hrane i mliječne industrije budući da ne može sama podmiriti svoje potrebe za tom poljoprivrednom kulturom. Prije povećanja uvoza iz SAD-a, najviše soje uvozilo se iz Brazila.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje