Klimatske promjene

EU poljoprivreda stvara 10% ukupnih stakleničkih plinova EU

Agrovijesti
Koncept održivog razvoja Fotografija: Thinkstock
Proizvodnja jednog kilograma govedine stvara 65 puta više CO2 od proizvodnje jednog kilograma krumpira. Europska komisija je objavila kratki film vezano za klimatske promjene i utjecaj stočarske proizvodnje na proizvodnju stakleničkih plinova

U 2012. godini, poljoprivreda je bila odgovorna za preko 10 posto ukupne emisije stakleničkih plinova u EU.

Proizvodnja mesa je značajan faktor pri stvaranju stakleničkih plinova. Proizvodnja jednog kilograma govedine stvara 65 puta više CO2 od primjerice proizvodnje jednog kilograma krumpira.

Tijekom probave i izlučivanja, stoka također ispušta metan, plin koji je 23 puta snažniji od ugljičnog dioksida.

EU je drugi najveći proizvođač mesa u svijetu, a Europljani jedu preko 86 kilograma mesa po glavi stanovnika godišnje.

Stručnjaci kažu da ako Europa smanji potrošnju mesa i mlijeka za polovinu, neto emisija stakleničkih plinova iz poljoprivrede smanjila bi se za 42 posto.

Promjena navika potrošnje trenutno nije na dnevnom redu Europe, ali Europska komisija radi na smanjenju utjecaja poljoprivrede na globalno zatopljivanje. Čak 30 posto izravnih plaćanja u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike ide kroz zelene poljoprivredne prakse koje se fokusiranju na bioraznolikost, kvalitetu vode i tla te zadržavanje ugljika.

Kratki video Europske komisije o ovoj temi možete pogledati ovdje.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje