Farmerima ”mrvice”, trgovcima najveći dio profita

EU poljoprivrednici u prosjeku dobivaju 21 posto poljoprivrednog proizvoda, a čak 51% ostaje trgovcima

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Prijedlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobijaju samo ”mrvice” dok najveća zarada u lancu ostaje trgovcima usvojen je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Međutim, neke članice su se usprotivile tom prijedlogu navodeći da on ”osigurava” samo djelimičnu zaštitu poljoprivrednika

Na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj početkom listopada članovi tog Odbora velikom većinom glasova podržali su Prijedlog direktive Europskog parlamenta o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među sudionicima u lancu opskrbe hranom.

Europski poljoprivrednici tvrde da u prosjeku dobivaju 21 posto od ukupne vrijednosti poljoprivrednog proizvoda, 28% odlazi prerađivačima, a čak 51% ostaje trgovcima.

Zbog toga su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, udružile snage sa Bugarskom, Rumunjskom, Hrvatskom i Slovenijom i usprotivile se ovom prijedlogu EK, navodeći da on ”osigurava” samo djelimičnu zaštitu poljoprivrednika, kao i malih i srednjih tvrtki od kupaca koji su uglavnom velike kompanije. Oni su objavili da bi prioritet europske direktive trebala biti zaštita svih poljoprivrednih proizvođača.

Nepoštene trgovačke prakse

Evropska komisija je u travnju ove godine predstavila prijedlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom zbog žalbi poljoprivrednika da dobivaju samo ”mrvice” dok najveća zarada u lancu ostaje trgovcima.

Komisija je ovim prijedlogom namjeravala otkloniti ovu neravnotežu koja trenutno ide u korist velikih kompanija, a na štetu njihovih partnera slabije pregovaračke moći. Međutim, problem je nastao kada je postalo jasno da direktiva koju je predložila Europska komisija ne obuhvaća multinacionalne kompanije, što sektor smatra diskriminirajućim. 

Dalje narušavanje ravnoteže u korist bogatih multinacionalnih kompanija dovelo bi do povećanja cijena na štetu kupaca, bez ikakvog dokaza da bi dio dodatne zarade velikih industrijskih kompanija stigao do poljoprivrednika. 

– Nepošteno je nepošteno, bez obzira na veličinu kompanije. Svi sudionici u lancu opskrbe hranom trebalo bi biti zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi. Udruživanje kupaca umanjuje snagu čak i najvećih proizvođača te značajno povećava kupovnu moć trgovaca na malo – izjavila je za Euraktiv Mela Fruven, direktorica Udruženja ”Food, drink Europe”, i dodala da nepoštene trgovačke prakse u bilo kojem sektoru nužno utječu na sve subjekte.

Europska komisija, s druge strane, smatra da će njihov prijedlog ponovno uspostaviti ravnotežu u sustav osiguranja hranom tako što će zaštititi i osnažiti poljoprivrednike koji su do sada bili najslabija karika u ovom lancu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje