Bilanca EU poljoprivrede

EU povećala izvoz u Kinu i SAD, ali je u Rusiji prodano gotovo 40 posto manje

Agrovijesti
Znak Fotografija: Pixabay
Izvoz žitarica imao je rast od 1,2 milijarde eura, vina  za 835 milijuna eura te jakih alkoholnih pića 641 milijuna eura i to su bila tri sektora koji je napravili najveći rast izvoza.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije u treće zemlje prošle godine je dosegnuo rekordnu vrijednost od 129 milijardi eura što je rast od 6 posto u odnosu na 2014, navodi se u novom izvješću Europske komsije. 

Veliki pomak učinjen je u izvozu na tržište SAD-a  gdje je izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 18,5 posto više, te Kinu gdje je rast bio 39 posto. Izvoz u Kinu premašio je izvoz u Rusiju koja je ranije bila drugo izvozno tržište za proizvode iz EU.

Zabrana izvoza u Rusiju rezulitrala je padom izvoza od gotovo 40 posto. U 2015. godini je izvoz iznosio 5,57 milijardi eura, dok je godinu ranije premašio devet milijardi eura.  

Izvoz žitarica imao je rast od 1,2 milijarde eura, vina  za 835 milijuna eura te jakih alkoholnih pića za 641 milijuna eura i to su bila tri sektora koji je napravili najveći rast izvoza.

Istovremeno, ruski zabrana na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda bio je očito okidač za smanjenje sektora mljekarstva pa je vrijednosti izvoza mlijeka u prah i sira  smanjena za 963 milijuna eura,  dok je pad kod svježeg voća iznosio 341 milijuna eura.

Uz rast izvoza sve zemlje EU su imale i rast uvoza i to za 113 milijarde eura što je povećanje od 8,7 posto u odnosu na trgovinsku bilancu iz 2014. godine.

Kada se podvuće crta - EU je u 2015 godini imala pozitivnu bilancu odnosno suficit od 16 milijardi eura, što je nešto niže nego u 2014. godini kada je višak iznosio 18 milijardi eura.

Kompletan pregled izvoza EU u 2015. godini možete pogledati u Izvještaju

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje