Nameti

EU pristojba uništila BiH proizvodnju krastavaca

Agrovijesti
Krastavci Fotografija: Pixabay
Kompanija Agrona, koja surađuje sa 2200 kooperanata, već je bacila gotovo 700 tona krastavaca.

Nekonkurentnost na europskom tržištu proizvođače i izvoznike krastavaca, kako s područja Tuzlanskog kantona, tako i cijele Bosne i Hercegovine, dovela u vrlo težak položaj, piše Poslovni dnevnik.  Situacija na području najnaseljenijeg kantona u Federaciji BiH postala je alarmantna krajem prošlog mjeseca, stotine tona krastavaca već su uništene, a ako se takvo stanje nastavi moglo bi biti ugroženo dvadesetak tisuća radnih mjesta, piše portal Klix.ba. Trenutno, već potpisani ugovori sa stranim partnerima dovedeni su u pitanje, zbog čega su proizvođači i otkupljivači krastavaca iz Tuzle već pozvali nadležne institucije da hitno reagiraju, još prije kraja sezone, kako bi se spasio barem dio ovogodišnjeg uroda.

Gomilanje u hladnjačama

Suad Selimović, tajnik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Privrednoj komori TK, problem vidi u uvođenju pristojbi u EU za izvoz krastavaca (kornišona), ali i kada je riječ o izvozu navedene vrste malih krastavaca, nepouzdanoj poticajnoj politici na federalnoj i kantonalnoj razini.

"U takvoj situaciji imamo problem da velike količine krastavaca u procesu proizvodnje gomilamo u hladnjačama. Jedan dio tih krastavaca bačen je na deponij i uništen. Još uvijek nismo dobili nikakav signal od bilo koje razine vlasti za pronalaženja rješenja problema", rekao je Selimović. Kompanija Agrona iz Živinice već 16 godina bavi se organizacijom primarne proizvodnje te otkupom voća i povrća na području BiH, a kako tvrde, dosad nisu bili u težoj situaciji. Agrona je, naime, ove godine ostvarila suradnju s više od 2220 kooperanata od kojih otkupljuje krastavce, namjeravajući organizirati jednu od najvećih proizvodnji u cijeloj regiji.  

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje