EU regulativa

EU: Proizvođačima mlijeka teže nego proizvođačima vodke

Agrovijesti
Deklaracija, tablice, prehrana Fotografija: Thinkstock
Trenutnom situacijom prave se razlike na tržištu EU jer proizvođači mlijeka nose veći administrativni teret od proizvođača vodke. Europoslanici smatraju kako EU treba omogućiti jednake uvjete za sve i da ne favorizira proizvođače pojedinih proizvoda

Grupa EU parlamentaraca pozvala je Europsku komisiju da odbaci prijedlog industrije alkoholnih pića o označavanju proizvoda po kome nutritivna vrijednost pića ne mora biti na etiketi. Ta grupa poslanika EU parlamenta ističe da industrija pića ne treba uživati u povlaštenom položaju u odnosu na proizvođače drugih prehrambenih proizvoda.

Euparlamentaci iz grupa Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) Europska narodna partija (EPP) i Zeleni-Europski slobodni savez (Zeleni-EFA), njih 16, poslali su pismo nekolicini povjerenika, uključujući predsjedniku EK Jean-Cloude Junkeru, u kome navode da je prijedlog industrije “razočaravajući” i traže od Komisije da ga zaustavi. 

Trenutačno su alkoholna pića izuzeta iz dijelova regulative EU o informacijama o hrani za potrošače kojom se predviđa objavljivanje podataka o nutritivnoj vrijednosti na 100 mililitara.

“Sadašnjom situacijom prave se razlike na unutrašnjem tržištu jer proizvođači mlijeka nose veći administrativni teret od proizvođača vodke. Uvjereni smo da EU treba omogućiti jednake uvjete za sve i da ne favorizira proizvođače neke kategorije proizvoda”, naveli su EU parlamentarci. 

“Europske institucije trebaju uskladiti alkoholna pića sa regulativom EU o informacijama o hrani za potrošače”, istakli su oni.

Industrija alkoholnih pića u ožujku je predstavila dugo očekivani pijredlog samoregulacije označavanja. U suštini pijredloga je fleksibilnost između različitim sektorima.

Informacije o proizvodu samo “online”

Opće načelo je da pojedinačni proizvođač mogu sami odlučiti koje informacije će objaviti na oznakama i “onlilne”. Ostali, uključujući brojna mala, srednja i mikro poduzeća koja proizvode alkoholna pića, mogu koristiti mogućnost da podatke o piću daju samo “online”.

EU parlamentarci kritiziraju nastojanje industrije da informacije o piću objavi “izvan oznake” jer smatra da će tako mnogim Europljanima biti uskraćene nutritivne informacije koje su im potrebne.

“Milijuni Europljana koji imaju pravo da znaju šta konzumiraju neće dobiti informacije ako se one nalaze ‘izvan oznaka’. Manje od dvije trećine Europljana koristi pametne telefone i prijedlog o uvođenju site-a, QR kodova kao alternative označavanju na etiketi treba biti odbačen kao neizvodljiv”, naveli su euparlamentarci. 

Evropski povjerenik za zdravlje kaže kako Komisija “nije zadovoljna prijedlogom” industrije.

“Naš put je jedan i radimo pravnu procjenu (prijedloga). Na prvi pogled nisam zadovoljan prijedlogom jer nije konzistentan i ne odgovara na neka pitanja u vezi sa informacijama za potrošače koji moraju biti potpuno informirani. Ali moramo prvo vidjeti što će reći naši euparlamentarci”, kazao je povjerenik.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje