NAPLATA ODRŽIVOSTI

EU razmatra uvođenje poreza na meso

Agrovijesti
Fotografija:
Zelene stranke i socijalisti pozivaju na uključivanje novog cjenovnog modela za meso u Zeleni sporazum i 'Farm to Fork' strategiju postepenim podizanjem poreza do 2030. godine

Stranke zelenih i socijalista podržale su 5. veljače izvješće Nizozemske koalicije za ispravnu cijenu životinjskih proteina (TAPP) na njenom predstavljanju u Europskom parlamentu, objavio je Euroactiv. U izvješću se tvrdi kako prodajne cijene mesa ne odražavaju troškove očuvanja okoliša koji nastaju njegovom proizvodnjom i poziva na "naplatu održivosti" mesa.

Zelene stranke i socijalisti pozvali su na uključivanje novog cjenovnog modela za meso u Zeleni sporazum i strategiju 'Farm to Fork' Europske unije. Prema njihovom zahtjevu, cijene mesa trebale bi se podići za 0,47 eura na svakih 100 grama govedine, 0,36 eura na svakih 100 grama svinjetine i 0,17 eura na svakih 100 grama piletine, kako bi se stvarni troškovi zaštite okoliša odrazili i na konačnim cijenama. Porez bi se uvodio postepeno, počevši od iduće godine, s postizanjem punog iznosa do 2030.

Kako bi se povećala briga o zaštiti životinja i okolišu, rasprave o uvođenju poreza na meso razvile se u prvenstveno u Njemačkoj i Nizozemskoj, ali i druge europske države razmišljaju o podizanju cijena mesa.

"Sa svojom 'Farm to Fork' strategijom, Europska komisija stavlja fokus na čitav lanac proizvodnje hrane, a jedna od ključnih točka bilo kakve legislative o zaštiti okoliša je postavljanje ispravne cijene. S tim imamo velikih problema, a ovaj primjer mesa pokazuje koliko su u trenutnom sustavu stvari postavljene naglavačke", izjavio je nizozemski zastupnik Europskog parlamenta Bas Eickhout za Euroactiv. On smatra kako ne samo da kupci plaćaju cijenu koja nije realna, nego i proizvođači ne dobijaju dovoljno veliku podršku.

Eickhout tvrdi kako u ovakvom sustavu jedino trgovci profitiraju, dok proizvođači i potrošači plaćaju cijenu.