Velika greška EU administracije

EU se ispričala i obećala refundirati novac BiH gospodarstvu zbog naplaćivanja carina

Agrovijesti
Riba Fotografija: Pixabay
Na zahtjev ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da EU objasni kašnjenje u primjeni adaptiranog SSP-a, Europska komisija je dostavila odgovor u kojem priznaje grešku te se ispričala BiH institucijama.

U odgovoru Europska komisija obavještava Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kako je došlo do kašnjenja u primjeni adaptiranog SSP-a zbog nepravovremene izmjene odgovarajućih uredbi Europske komisije.

Za ovo ažuriranje bit će potrebno još dva mjeseca. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je uz isprike dobio i uvjeravanja kako će, kada sustav tarifnih kvota bude uspostavljen on imati retroaktivno djelovanje od 1. 2. 2017. godine te da će svim bosanskohercegovačkim izvoznicima u EU kojima nije odobren preferencijalni režim naplaćene carine biti u cjelosti refundirane.

Grešku administracije EU neodobravanjem preferencijalnog režima prvi su osjetili izvoznici ribe već 16. veljače ove godine kada su naplaćivane carine u punom iznosu iako je BiH kroz adaptaciju SSP-a ugovorila bescarinski izvoz od 500 tona ribe.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje