Školski programi

EU spaja sheme školskog voća i mlijeka sa ciljem povećanja potrošnje

Agrovijesti
Shema školskog voća, povrća i mlijeka Fotografija: Pixabay
EU je povećala sredstva za shemu školskog mlijeka za 20 milijuna eura godišnje. „Morali smo napraviti rebalans sustava kako bi se dalo više sredstava za nove države članice poput Hrvatske. Osigurali smo pravedniju raspodjelu sredstava putem objektivnijih kriterija, primjerice broja djece u dobi od šest do deset godina u određenoj zemlji“, kaže Tarabella

Predstavnici Europskog parlamenta odlučivat će u utorak o prijedloga da se na razini EU spoje Shema školskog voća i povrća, sa Shemom školskog mlijeka. Autor izvješća za potrebe EU Parlamenta Marc Tarabella smatra kako bi to bilo korisno za europske poljoprivrednike, posebice u svjetlu ogromnih zaliha na tržištu zbog ruskog embarga. On je zagovornik veće potrošnje voća, povrća i mlijeka kroz školski sustav i to po pojednostavljenom i simboličnom modelu „Jabuka dnevno“.

„EU se zalaže da se Shema školskog voća i povrća spoje sa Shemom školskog mlijeka. U ovom su procesu osigurana i dodatna sredstva za programe kojima je cilj pomoći školama da osiguraju djeci svježe proizvode“, ističe Tarabella

U intervjuu koji je dao za Euractiv uoči glasovanja o ovom prijedlogu, Marc Tarabella ističe kako je EU povećala sredstva za Sheme školskog mlijeka za 20 milijuna eura godišnje. „Morali smo napraviti rebalans sustava kako bi se dalo više sredstava za nove države članice poput Hrvatske. Osigurali smo pravedniju raspodjelu sredstava putem objektivnijih kriterija, primjerice broja djece u dobi od šest do deset godina u određenoj zemlji“, kaže Tarabella.

Ruski embargo stvorio velike probleme

On ističe kako je ruski embargo stvorio mnogo problema europskim poljoprivrednim proizvođačima. Program za voće, povrće i mlijeko može biti koristan za poljoprivrednike, no ne smije biti i jedini način na koji bi se tržišni viškovi trebali plasirati.

„Moramo imati na umu da ne postoji ogroman novac za ove programe. Proračun za Shemu voća, povrća i mlijeka iznosi tek  0,5 posto od ukupnog  godišnjeg proračuna Zajedničke poljoprivredne politike", kaže. Dodaje kako EU i njezini poljoprivrednici moraju pronaći druga, alternativna tržišta, ali prioritet EU je i povećanje potrošnje voće, povrće i mlijeko na domaćem tržištu.

U čak 24 zemlje članice EU postoji niska razina potrošnje svježeg voća i povrća. Povećanje konzumacije je dobro za zdravlje, ali i za opstanak poljoprivrede. Tarabella ističe kako EU ne propisuje na koje način će zemlje članice educirati djecu u školama o važnosti konzumacije voća, povrća i milijeka.

„Odluka nije na Bruxellesu, nego na nacionalnim vlastima od zemlje do zemlje na koji način će educirati djecu. Mnoge države posežu za organiziranim posjetom djece farmama. Djeca piju mlijeko, ali jako veliki broj njih nikada nije vidjelo kako se mlijeko proizvodi. Bilo bi dobro napraviti jaču poveznicu između proizvođača i potrošača, te tako jačati svjest o potrebi potrošnje i zaštite domaće proizvodnje", zaključuje Tarabella.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje