Znanost i pravda

EU sud pravde: GMO pravila obuhvaćaju i nove tehnike uređivanja biljnih gena

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Usjevi dobiveni tehnikom mutageneze trebali bi biti pod kontrolom zakona koji ograničavaju uporabu genetski modificiranih organizama (GMO), priopćio je Europski sud pravde što je označeno kao pobjeda aktivista za zaštitu okoliša.

Usjevi dobiveni tehnikom mutageneze trebali bi biti pod kontrolom zakona koji ograničavaju uporabu genetski modificiranih organizama (GMO), priopćio je Europski sud pravde što je označeno kao pobjeda aktivista za zaštitu okoliša.

Biotehnološka industrija je tvrdila kako je velik dio mutageneze ili genetskog uređivanja, u stvarnosti malo drugačiji od mutageneze koja se javlja prirodno ili je inducirana zračenjem - standardnom metodom uzgoja biljaka od pedesetih godina prošlog stoljeća, ali se sud nije složio sa ovim objašnjenjenjem. 

Organizmi dobiveni mutagenezom su GMO i u načelu su podložni obvezama koje su propisane GMO legislativom ", objavio je Sud. 

"Sud smatra, prije svega, da su organizmi dobiveni mutagenezom GMO u smislu usklađivanja sa GMO legislativom, ukoliko tehnike i metode mutageneze mijenjaju genetske materijale organizma na način koji nije prirodan "stoji u objašnjenju. 

Odluka Europskog suda protivna je mišljenju odvjetničkog suda, koji je u siječnju tvrdio da bi se trebale dopustiti nove tehnike.

Genetsko uređivanje ima potencijal da kreira otpornije usjeve koji će biti bogati nutrijentima- isto tako i da nudi farmaceutskim tvrtkama nove načine za borbu protiv ljudskih bolesti.

Ekološke udruge, anti-GM skupine i poljoprivrednici zabrinuti zbog mogućih utjecaja na okoliš i zdravlje svih genetski inženjerskih proizvoda, te su se složili kako bi omogućavanje genetskog uređivanja dovelo do nove ere "GMO 2.0" u uvođenja na 2mala vrata".

Njemačka udruga kemijske industrije VCI, koja predstavlja tvrtke kao što su Bayer, BASF i Merck KGaA, izjavila je kako je odluka suda "zaostala i neprijateljska prema napretku znaosti i tehnologije".

"Pozdravljamo ovu važnu odluku koja nastoji poraziti najnoviji pokušaj biotehnološke industrije da gura neželjene genetski modificirane proizvode na naša polja i tanjure", izjavio je Mute Schimpf, aktivist ekološke skupine Friends of the Earth.

Europska unija dugo je ograničavala upotrebu GMO-a široko prihvaćene diljem svijeta, ali je postojala pravna neizvjesnost o tome treba li moderno genetsko uređivanje usjeva spadati pod ista pravila i zakone.

Dok starije GMO tehnologije obično dodaju novu DNA u usjev ili životinju, genetsko uređivanje može brzo uzrokovati mutaciju promjenom nekoliko komada DNA koda, kao što je CRISPR / Cas9 alat, vrsta molekularnih škara koje se koristiti za uređivanje DNA.

Ranije ovog mjeseca, znanstvenici koji proučavaju učinke CRISPR / Cas9 izjavili su kako ova tehnologija može prouzročiti neočekivana genetska oštećenja koja bi mogle dovesti do opasnih promjena u nekim stanicama.

Skupina francuskih poljoprivrednih udruga prijavila je slučaj Europskom sudu, navodeći da biljne vrste dobivene mutagenezom ne bi smjele biti oslobođene od GMO pravila pod francuskim zakonom.

Sud je dodao da se može učiniti iznimka za tehnike koje su korištene uobičajeno i pokazale su se sigurne kroz duži niz godina. (kroz praksu)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje