Ruske sankcije

EU traži odštetu od Rusije u vrijednosti od 1,39 milijardi eura zbog zabrane izvoza svinjetine

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Europska unija namjerava tražiti od Rusije 1,39 milijardi eura godišnje zbog ograničenja uvoza svinjskog mesa. Svjetska trgovačka organizacija već je uputila zahtjev Bruxellesu u arbitražni sud, piše američki list Politiko

Europska unija namjerava tražiti od Rusije 1,39 milijardi eura godišnje zbog ograničenja uvoza svinjskog mesa. Svjetska trgovačka organizacija već je uputila zahtjev Bruxellesu u arbitražni sud, piše američki list Politiko

Rukovodstvo Europske unije povećava pritisak na Rusiju “u međusobnoj borbi sankcija i recipročnih sankcija“, navodi se u članku američkog lista Politiko.

Izvori lista upoznati sa situacijom tvrde kako se slučaj financijske naplate od Rusije razvio nakon što je WTO uputila arbitražnom sudu zahtjev Bruxellesu za kompenzaciju. Kako je objasnio jedan predstavnik Europske unije, arbitražni proces će rješiti da li je zahtjev pravičan. Nakon toga, u slučaju pozitivne odluke, sud će odrediti mogućnost primjene ove mjere protiv Rusije.

“Politiko“ navodi kako je 2016. godine WTO odlučila da je Rusija uvela “nezakonitu“ zabranu uvoza svinjskog mesa iz EU. Ove mjere nanijele su “težak udarac“ poljoprivrednicima iz Danske, Njemačke i Nizozemske.

“Sankcije su Rusiji dale mogućnost povećanja proizvodnje mesa nakon što je sa tržišta nestala konkurencija u vidu stranih kompanija“, navodi se u članku. Bruxelles svojim potezima “kreće aktivno osporavati legitimitet politički motiviranih prehrambenih sankcija protiv EU“.

“Ovo će za Genevu biti zanimljiva godina rasprava“, izjavio je europski trgovački diplomata koji radi u Švicarskoj. .

Kompenzacija od 1,39 milijardi eura godišnje koju Bruxelles zahtjeva jednaka je ukupnoj vrijednosti izvoza svinjetine iz EU u Rusiju 2013. godine. Planira se da se visina kazne svake godine uvećava za 15 posto. 

Početkom 2014. godine ruske vlasti uvele su zabranu na uvoz svinjskog mesa iz zemalja Europske unije. Razlog za to bila je afrička svinjska groznica primjećena 2013. godine u Litvi i Poljskoj. WTO je 2016. godine odlučila da je ruski embargo u suprotnosti sa Sporazumom o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera WSTO. 

Tijekom zime 2017. godine Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije objavilo je kako su ispunjeni zahtjevi WTO i da je zabrana uvoza mesa ukinuta. Ministarstvo je, međutim, naglasilo kako se svinjetina nalazi na spisku proizvoda zabranjenih za uvoz u okviru prehrambenog embarga koji je uveden 2014. godine kao odgovor na sektorske sankcije Europske unije.

  • Avatar
    Dreamer 10. Siječanj 2018. u 16:02 Kakvo licemjerje,neviđeno! Gospodo iz EU pa vi ste prvi uveli sankcije Rusiji,ovo je njihov odgovor koji je pogodio i mene kao poljopr.proizvođaca,no nisu meni rusi krivi vec elite koje podrivaju Rusiju vec oko 200 godina,uglavnom Americkom polugom,a EU im se naguzila skupa s Hrv. Rusi jedu govna i svoja i tuđa...i sute,ne kukaju,dabogda vam zavrnuli plinske pipe,samo vi cackajte mecku!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje