"Feta" se može proizvoditi samo u Grčkoj

EU tuži Dansku zbog upotrebe naziva "feta" za danske sireve

Agrovijesti
Fotografija: Pixabay
Feta je zaštićenu oznaku izvornosti dobila 2002. godine, čime je utvrđeno da se može proizvoditi samo u Grčkoj prema određenim proizvodnim specifikacijama. Međutim, danskim kompanijama nije smetala proizvodnja i izvoz sira izvan Europske unije pod nazivom nazivom "feta".

Europska komisija u srijedu je objavila da je podnijela tužbu protiv Danske zato što domaćim kompanijama nije zabranila proizvodnju i izvoz izvan Europske unije sira s nazivom feta’, koji je oznakom porijekla rezerviran za sir proizveden u Grčkoj.

Portal JaTrgovac piše da je Komisija pokrenula postupak protiv Danske u siječnju prošle godine službenim prigovorom, u kojem je od vlade zatražila da se poduzmu potrebne mjere kako bi se takva praksa prekinula.

Danska to nije učinila i EK je danas uputila taj slučaj Sudu pravde Europske unije. U Bruxellesu ističu da je time izravno prekršena zaštita koju pruža zaštićena oznake izvornosti (PDO). ‘Feta’ je dobila tu oznaku 2002. godine, čime je utvrđeno da se može proizvoditi samo u Grčkoj prema određenim proizvodnim specifikacijama.

Danski prekršaj vjerojatno će omesti i aktualne pregovore EU-a i trećih zemalja o sklapanju bilateralnih sporazuma koji osiguravaju zaštitu europskih proizvoda s tom oznakom i promociju kvalitetnih europskih proizvoda izvan EU-a, stoji u priopćenju Komisije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje