Oštra optužba

EU tuži Njemačku zbog previsoke razine nitrata

Agrovijesti
Tužba, sud Fotografija: Pixabay
Europska komisija dovodi Njemačku pred sud zbog visoke razine nitrata koja je otkrivena u njihovim vodama, podnoseći neobično oštru tužbu protiv države članice, izvještava EurActiv Njemačka

Europski sud pravde (ECJ) potvrdio je 07. studenog da je podnesena optužnica protiv Njemačke. Komisija optužuje Berlin za neprovođenje dovoljno strogih mjera protiv kontaminacije nitratima  u posljednjih nekoliko godina, pogotovo kada se radi o korištenju gnojiva u poljoprivredi. Navode i da je Berlin ignorirao Nitratnu direktivu 1991. WDR je izvještavao da je optužnica ima 1500 stranica i da je napisana u neobično oštrom tonu.

Prema Komisiji, podzemne i površinske vode, uključujući Baltičko more, pojačano su zagađene nitratima. U svijetlu ne poboljšavanja situacije, rezultat je podizanje optužnice unutar okvira svojih prekršajnih procedura.

Sud je odgovorio na zahtjev AFP-a da je slučaj podnesen sudu u Luxembourghu 27. listopada. Komisija je tražila deklarativnu presudu i kao takva neće odmah imati sankcije. Ukoliko Njemačka ne odgovori, sljedeća presuda će imati kaznene mjere. WDR također navodi da je Bruxelles snažno kritizirao da je korišteno značajno više gnojiva na njemačkim poljima nego što je potrebno, jer ih usjevi ne mogu sve preraditi. Optužba također kritizira njemački tromjesečni moratorij kada se ne smije bacati gnojivo; stručnjaci naglašavaju, a Komisija se slaže, da bi pauza trebala biti između pet i sedam mjeseci.

Međutim, izvješće iz listopada od strane njemačkog Ministarstva zaštite okoliša i federalne okolišne agencije o stanju državnih voda zaključuju da je 96 posto podzemnih voda „dobrog kvalitativnog stanja“ a 64 posto je „dobrog kemijskog stanja“. Tamo gdje je kemijski status ocijenjen kao „slab“, zabilježena je visoka koncentracija nitrata.

Ministarstvo kaže da će Vlada odučiti u sljedećim danima kako najbolje odgovoriti Bruxellesu, prije krajnjeg roka (krajem prosinca) za odgovor na optužnicu. Naglašavaju kako je planiran Pravilnik o gnojivima koji bi trebao poboljšati kvalitetu vode i koji je pogurala njemačka vladajuća koalicija sredinom listopada.

Ministarstvo poljoprivrede dodaje da je cilj balans između interesa zaštite okoliša i praktičnih rješenja za poljoprivrednike. Ministar Christian Schmidt poziva sve uključene strane da usvoje pravilnik na vrijeme i zajednički. SPD-ov glasnogovornik Wilhelm Priesmeier rekao je za WDR da ovi amandmani neće biti dovoljni da se napravi razlika u razini kontaminacije.

Komisija je tužila Francusku 2014. godine također zbog kršenja pravila Nitratne direktive, gdje je uspješno argumentirala svoj slučaj protiv zemlje članice. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje